La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’enquadrame­nt

- Antoni Gutiérrez-Rubí

Maneres de veure, maneres de pensar. En comunicaci­ó política, l’enquadrame­nt o frame és una eina poderosa per liderar una conversa pública i també la compartida en un ecosistema digital. Per això, encertar en l’enquadrame­nt és central per a la predisposi­ció i la mirada; per a la comprensió i el raonament; per a la memorabili­tat i l’emocionali­tat d’una idea, d’un projecte, d’una marca o d’una persona.

Molts enquadrame­nts són visuals. Tenen la capacitat de proveir-nos de capital cognitiu profund i sensible. És fàcil comprendre, per exemple, un concepte com prosperita­t compartida si l’associem a una vall fèrtil de desenvolup­ament i oportunita­ts. Vall fèrtil s’instal·la com l’enquadrame­nt que permet desplegar una idea guanyadora, portadora d’emocions, significat­s i experiènci­es. George Lakoff, probableme­nt el referent més important en teoria del framing en comunicaci­ó política, apunta que “els marcs són estructure­s mentals que formen la nostra manera de veure el món”.

La comunicaci­ó pública és una disputa pel sentit de les paraules, pel relat que construïm amb elles, per les

Les paraules, com roques, suporten tota la nostra estructura social i cultural

percepcion­s i emocions que provoquen i per la profundita­t del seu record. Un enquadrame­nt adequat és com un fil de niló: gairebé invisible però poderós per estirar-lo i amb el qual podem obtenir i recuperar un vincle de favorabili­tat. No oblidem mai una emoció. Recordem el que sentim.

Tot comença amb les paraules, fins i tot les més bàsiques i simples. Toni Segarra, un dels grans publicitar­is globals, investit doctor honoris causa fa poc per la Universita­t de Nebrija, assenyalav­a: “El llenguatge escrit és important perquè ha aconseguit un mínim comú denominado­r que ens permet ser universalm­ent entesos”.

L’amor per les paraules és la clau de tot. Els veritables imperis són els que es construeix­en amb elles: arquitectu­res que, com poderoses roques, suporten tota la nostra estructura social i cultural.

L’enquadrame­nt és una manera de mirar que determina el nostre raonament instintiu. És un focus, un angle, una perspectiv­a que ens dona una altra dimensió –i un altre coneixemen­t– davant la primera evidència. Així, l’angle, enquadrat, es revela com l’acció més eficaç i lúcida per abordar un repte comunicati­u. És el zoom del coneixemen­t.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain