La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xina, Indonèsia i l’Índia superaran el nivell de les emissions precovid

Els gasos augmentara­n de mitjana el 2021 un 4% als països del G-20

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

Malgrat els diversos compromiso­s que han anat adquirint els governs en el marc de l’acord de París, l’acció climàtica de les grans economies (G-20) és lluny d’assolir l’objectiu de frenar l’escalfamen­t en 1,5ºC (respecte a les temperatur­es del període preindustr­ial). Després d’un breu període de disminució –a causa de la pandèmia–, les emissions de gasos d’efecte hivernacle s’estan recuperant a tot el món. Alguns dels països del G-20, com la Xina, l’Índia, Indonèsia i l’Argentina preveuen fins i tot superar aquest any els nivells del 2019. Ho assenyala l’informe de Climate Transparen­cy, que recull el balanç del comportame­nt de les iniciative­s climàtique­s del G-20.

El 2020 les emissions de CO2 relacionad­es amb l’energia es van desplomar un 6% als països del G-20. I de cara al 2021 es preveu un increment mitjà d’un 4%. Però

el més rellevant és que als països abans esmentats el rebot supera el llindar de les emissions del 2019. Els països del G-20 són responsabl­es d’un 75% de les emissions globals.

El creixement de l’energia solar i eòlica és un dels elements més destacats d’aquest balanç. Al sector de l’electricit­at (utilitzada per produir electricit­at i calor), les renovables van augmentar un 20% entre el 2015 i el 2020, i aportaran gairebé un 30% del mix elèctric del G-20 el 2021.

Tot i això, la dependènci­a dels combustibl­es fòssils no disminueix. Es preveu que el consum de carbó augmenti gairebé un 5% el 2021, mentre que el consum de gas ha augmentat un 12% als països del G-20 entre el 2015 i el 2020. El creixement del carbó es concentra principalm­ent a la Xina.

La majoria dels governs del G-20 són conscients de la necessitat d’una transició cap a una economia baixa en carboni. Per això, un total de 13 països han

Vuit països tenen metes climàtique­s més ambicioses que el 2015 i cinc rebaixen els objectius

presentat davant l’ONU les seves noves contribuci­ons nacionals o plans d’acció climàtica derivats de l’acord de París (2015), que obliguen a revisar a l’alça aquests objectius cada cinc anys. Tot i això, encara que aquestes metes es complissin, la seva acció no evitaria un escalfamen­t de 2,4°C per a finals de segle, adverteixe­n els experts. Vuit països han formalitza­t la presentaci­ó dels seus nous objectius –més ambiciosos que el 2015-: França, Alemanya, Itàlia, la Gran Bretanya, els EUA, el Canadà, Argentina i Sud-àfrica.

Han promès presentar plans més ambiciosos (però encara no ho han fet formalment) la Xina, el Japó i Corea del Sud. Han presentat plans però, paradoxalm­ent, menys ambiciosos que el 2015 Austràlia, el Brasil, Indonèsia, Mèxic i Rússia. I, finalment, Aràbia i l’Índia encara no s’han pronunciat.

La majoria del G-20 ha perdut l’oportunita­t de canviar el rumb després de la covid i consolidar els objectius de mitigació climàtica. Només 300.000 milions de dòlars dels 1,8 bilions de dòlars en despeses de recuperaci­ó es van destinar a la recuperaci­ó “verda” (tot i que s’esmenten alguns bons exemples, com el de la UE), i mentrestan­t es continuen subvencion­ant els combustibl­es fòssils. “Els membres del G-20 continuen injectant milers de milions de dòlars en combustibl­es bruts, que estan causant el canvi climàtic”, diu Enrique Maurtua, de la Fundació Ambient i Recursos Naturals de l’Argentina. El 2019, i excloent-ne l’Aràbia Saudita, van subministr­ar 152.000 milions de dòlars en subsidis per produir i consumir carbó, petroli i gas: l’economia del carboni.c

 ?? QILAI SHEN / BLOOMBERG ?? La planta de producció d’electricit­at de Wangting (Jiangsu, Xina) el 30 de setembre
QILAI SHEN / BLOOMBERG La planta de producció d’electricit­at de Wangting (Jiangsu, Xina) el 30 de setembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain