La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els afectats del volcà demanen ajuda per “salvar la burocràcia” i tornar a començar

Dels 6.000 evacuats només 280 s’allotgen als hotels pagats pel Govern canari

- SILVIA FERNÁNDEZ Las Palmas de Gran Canaria

Leticia Rocha va perdre la casa, al barri de Todoque, com la seva mare i els seus dos oncles, fa unes quantes setmanes per culpa del volcà de La Palma. La lava ho va arrasar tot, i ara viu amb els seus dos fills, de 7 i 9 anys, en un pis que li ha deixat un conegut al poble de Tazacorte. És el quart habitatge que ocupa en només un mes, ja que l’avanç de la lava l’ha obligat a deixar els altres barris on s’havia reallotjat i que també han estat evacuats. Ara és a Tazocorte, i viu amb por. Por que la lava, si l’erupció dura gaire, també arribi fins allà i l’obligui a tornar a marxar. Així que avui dubta de si traslladar-se a un altre punt de La Palma o canviar d’illa, potser a Tenerife, per poder tornar a començar.

Ella, com molts dels centenars de persones a qui la lava ha sepultat la casa, s’ha buscat la vida per trobar un pis. Dels 6.000 evacuats, només n’hi ha 280 d’allotjats en un hotel pagat pel Govern de les Canàries; els altres s’estan en cases d’amics i familiars o en habitatges deixats que han aconseguit pels seus contactes. Els ajuntament­s i les oenagés de l’illa li faciliten aliments i estris per al dia a dia i, gràcies a la prestació d’atur, la Leticia va tirant. Amb això, i amb els ajuts econòmics de coneguts i amics que no han dubtat a donar-li un cop de mà. “És així; me’n surto com puc”, explica.

Ara per ara no té notícies dels pisos que està adquirint el Govern canari, ni tampoc sobre el repartimen­t dels diners que han donat milers de persones a diferents comptes oficials per a La Palma, que ja totalitzen més de set milions d’euros. Tampoc no sap què passarà amb casa seva perquè ara per ara ningú no li ha demanat ni li ha preguntat sobre les escripture­s o l’asseguranç­a de l’habitatge. “Tot això és molt feixuc, però és que tot és molt caòtic.

Queixes per la falta d’informació sobre l’accés a pisos públics i sobre el repartimen­t de les donacions

Som moltes les persones que som fora de casa”, indica la Leticia.

El seu cas no és aïllat. Els veïns dels barris de Los Llanos, El Paso i Tazacorte, arrasats per la lava, comparteix­en grups de WhatsApp, i el sentiment és el mateix: falta informació i certesa. “Estem com en uns llimbs”, diu un dels afectats, que s’estima més no identifica­r-se. Apunta que hi ha persones a La Palma vivint en caravanes, fins i tot als cotxes, i no s’està actuant amb prou celeritat per fer un registre de tots els afectats.

El Govern de les Canàries ha habilitat una oficina d’atenció als afectats on se centralitz­a tota la informació i es fan les gestions per donar resposta a cada cas. Tot i això, segons les diferents persones consultade­s, no està proporcion­ant els resultats esperats. “Aquesta catàstrofe és molt gran i s’ha d’anar de pressa, però tot són entrebancs”, indica aquest afectat, que apunta que la falta d’informació augmenta la “sensació d’insegureta­t”. En el seu cas, fa dies que roda amunt i avall amb el registre, el cadastre i el notari per intentar aclarir la situació del seu habitatge, i encara no se n’ha sortit. “Que ens donin roba i menjar és genial, però ara necessitem ajuda i assessoram­ent per sortir de l’embolic de papers i salvar la burocràcia”, indica.

Alguns dels integrants d’un dels grups de WhatsApp han fet el primer pas per formar la Plataforma d’Afectats pel Volcà de La Palma. El seu objectiu és participar en el pla de reconstruc­ció de l’illa i accelerar els tràmits. El president de la gestora que donarà lloc a la plataforma, Pablo Domínguez, assegura que el problema d’aquesta emergència és que el volcà “va més de pressa que la burocràcia”. “Les administra­cions estan fent el que poden, però el problema és que aquesta catàstrofe està superant la seva capacitat de gestionar-la, i encara no s’ha acabat”, avisa.

Ahir, per segona vegada en 24 hores, l’avenç de la lava va obligar a evacuar un barri del municipi de Los Llanos de Aridane, en concret una trentena de veïns que resideix en aquesta zona i que han estat traslladat­s al camp de Camino León.c

 ?? JUAN MEDINA / REUTERS ?? Vista del volcà ahir des de la localitat de Tacande de Arriba
JUAN MEDINA / REUTERS Vista del volcà ahir des de la localitat de Tacande de Arriba

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain