La Vanguardia (Català-1ª edició)

El capità Kirk travessa l’última frontera

L’actor de ‘Star trek’ William Shatner és la persona més gran que vola a l’espai

- ALBERT MOLINS Barcelona

Finalment ho ha aconseguit. El capità Kirk, l’emblemàtic personatge de la sèrie de televisió i pel·lícules de ciència-ficció Star trek, va aconseguir ahir travessar aquesta última frontera que era el lema d’una de les sagues d’aventures espacials més famosa de la història, amb permís de La guerra de les galàxies. Però no va ser a bord de l’Enterprise. L’actor William Shatner va ser un dels quatre tripulants del segon vol suborbital de la nau New Shepard de la companyia de vols espacials Blue Origin, propietat del magnat d’Amazon, Jeff Bezos, fan declarat de la sèrie.

L’enlairamen­t estava previst per a dimarts, però les condicions atmosfèriq­ues el van endarrerir fins ahir. L’enlairamen­t es va produir sense contratemp­s, però amb una mica de retard, a les 9.50 h, hora local –les 16.50 h, hora catalana– des del Launch Site One, les instal·lacions de Blue Origin, a prop de Van Horn, a Texas (EUA).

Va ser un vol curt, de poc menys de 10 minuts de durada, i no gaire alt. A 107 km de la superfície terrestre, just per sobre de la línia Kármán –a 100 km d’altitud–, que es considera el punt en què comença l’espai. Durant el trajecte, com acostuma a ser habitual en aquesta mena de vols parabòlics, els viatgers espacials van gaudir uns minuts de la sensació de flotar en gravetat zero.

Poc després de passats dos minuts del llançament el coet va parar els motors i es va desprendre de la càpsula per tornar a Terra.

ALa velocitat en aquell moment era de gairebé 3.000 quilòmetre­s per hora, i des de Terra es van poder sentir els crits de joia dels ocupants. Un minut més tard la New Shepard arribava als 107 km d’altitud i entrava en gravetat zero.

I això va ser pràcticame­nt tot. Deu minuts i quinze segons després de l’enlairamen­t, la nau aterrava suaument amb els paracaigud­es desplegats, al desert de Texas. Com una atracció per a milionaris. la Universita­t Rovira i Virgili (URV) enguany commemorem una doble efemèride: els 50 anys de la recuperaci­ó dels estudis universita­ris a Tarragona i els 30 de la creació de la universita­t. El 1574 el papa Gregori XIII va reconèixer l’Estudi General de Tarragona i li va concedir el privilegi de conferir graus acadèmics a les facultats de Teologia, Filosofia i Arts, de manera que va esmenar un vell greuge a la ciutat.

Aquesta condició, perduda el 1714, ja no la tornaria a recuperar fins al 1971 amb la creació d’una delegació de la Universita­t de Barcelona. Així es va signar l’acord per crear una delegació d’estudis universita­ris de les facultats de Filosofia i Lletres i de Ciències, amb una orientació cap a la química industrial, atesa la presència del principal polígon petroquími­c del sud d’Europa.

Del 1791 ençà, la Divisió VII de la UB, primer, i la URV, a partir del 1991, no han parat de créixer fins a convertir-se en una institució vertebrado­ra i dinamitzad­ora del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, motor de formació, recerca, transferèn­cia de coneixemen­t i generació de riquesa al territori i al país. De fet, aquest continua sent un dels grans objectius de la URV: dotar el territori i el país d’una estructura de coneixemen­t amb prestigi internacio­nal que contribuei­xi a avançar cap a una societat més justa i lliure mitjançant l’educació,

Amb aquest vol, Shatner, de 90 anys, s’ha convertit en la persona de més edat que ha anat a l’espai. Ha arrabassat aquest honor a Wally Funk, de 82 anys, l’antiga membre del programa d’astronaute­s per a dones de la NASA que no va poder viatjar mai a l’espai fins que Bezos la va convidar a ser un dels quatre membres del primer vol de la seva nau el 20 de juliol.

En el d’avui completave­n la tripulació Audrey Powers, vicepresid­enta de Blue Origin, i dos “clients”, la recerca, la cultura i el progrés.

Per mesurar la producció de qualitat de les universita­ts es fan servir els rànquings. Hi ha moltes maneres de llegir aquestes classifica­cions, però, si prenem com a referència l’Academic Ranking of World Universiti­es (Xangai), el que gaudeix de més prestigi entre les institucio­ns d’educació superior, i n’analitzem les dades, ens adonem del bon posicionam­ent de la URV.

El rànquing de Xangai utilitza una metodologi­a per elaborar la classifica­ció de les mil millors universita­ts del món amb sis indicadors que avaluen les institucio­ns assignant un pes a cada ítem: exalumnes (10%) i professors (20%) guanyadors del premi Nobel o la medalla Fields; investigad­ors altament citats (20%); articles publicats en

empresaris que van licitar sense èxit per un seient al vol anterior amb Bezos. Es tracta del doctor Chris Boshuizen, fundador de l’empresa Planet Labs –dedicada a posar en òrbita satèl·lits de mapatge terrestre– i Glen de Vries, director executiu de Medidata Soutions, la plataforma d’investigac­ió clínica més utilitzada del món. No ha transcendi­t el preu que els dos empresaris han pagat pels seus bitllets de nau espacial.

Una vegada a terra, Shatner va revistes de prestigi (Nature i Science) (20%); articles als índexs de citació de ciències i ciències socials del Web of Science (20%), i rendiment per càpita de la institució (10%). Els cinc primers indicadors són quantitati­us de cada institució i no estan ponderats segons la mida de la universita­t. El sisè, però, s’obté de dividir les puntuacion­s acumulades dels cinc indicadors anteriors entre el personal acadèmic expressat en equivalent­s a jornada completa. En aquest darrer paràmetre, que compara la vàlua i la capacitat dels investigad­ors i docents de les diferents universita­ts amb independèn­cia de la mida, el rànquing de rendiment per càpita situa la URV a la posició 202 a escala mundial (501-600 en resultats globals) i a la tercera a escala estatal i nacional, darrere la Pompeu Fabra (UPF) i l’Autònoma de Barcelona (UAB).

D’altra banda, l’informe IUNE 2021 sobre l’activitat investigad­ora de les universita­ts espanyoles també destaca la URV en el rendiment per càpita, la que té en compte la producció científica en funció de la mida de la institució. La URV és la quarta de l’Estat en producció científica per cada cent professors, superada només per la UPF, la UAB i la UB, totes catalanes. Pel que fa al volum de cites rebudes i tesis doctorals per cada cent professors, la URV repeteix quart lloc entre les espanyoles. Finalment, en termes de qualitat de la producció científica, assegurar que havia estat “l’experiènci­a més intensa” imaginable, i va explicar el viatge al mateix Jeff Bezos, que el va anar a saludar quan va tornar a la Terra. “Estic tan commogut (...) És extraordin­ari. Tothom ha de fer això”, va afegir l’actor canadenc.

Abans d’enlairar-se els tripulants van rebre missatges dels turistes espacials del vol anterior. “Serà el viatge de la vostra vida”, els van dir. “Senyor Shatner, per fi ha arribat el moment. I serà millor del que mai s’hauria imaginat”.

Els viatges turístics a l’espai van quedar inaugurats el 11 de juliol, quan el multimilio­nari britànic Richard Branson i tres tripulants més van fer un vol de caracterís­tiques semblants al d’ahir

El vol va durar poc més de 10 minuts i la nau es va elevar fins als 107 km sobre la superfície de la Terra

amb la seva nau VSS Unity ,quees va elevar fins als 88 quilòmetre­s d’altitud. Nou dies més tard va ser el torn de Jeff Bezos, que, a bord de la mateixa càpsula i amb el mateix coet que en el vol d’ahir, arribava fins als 100 km, just al límit de la línia Kármán.

Però l’era del turisme espacial, de veritat, es va donar per oficialmen­t inaugurada el 19 de setembre. La companyia SpaceX, propietat del també multimilio­nari Elon Musk, va posar en òrbita la seva nau Dragon amb quatre turistes espacials, que va estar orbitant la Terra durant tres dies abans de tornar. A més, va ser a una altitud de 575 km, no només molt més lluny que els projectes de Branson o Bezos, sinó fins i tot a més distància que l’Estació Espacial Internacio­nal o el telescopi Hubble.c la URV és la cinquena de l’Estat en percentatg­e d’articles en revistes d’alt impacte del Journal Citation Reports, i en cites per document –un altre indicador que reflecteix la qualitat de la recerca–, la URV se situa entre les tres universita­ts de l’Estat amb més volum de cites per documents, les que susciten interès i valoració d’experts internacio­nals de l’àmbit.

Tots aquests indicadors posicionen en un meritori lloc la URV, que en la seva vocació internacio­nal ha intensific­at la projecció

El rànquing de rendiment per càpita situa la URV al lloc 202 a escala mundial

integrant-se a Aurora, un consorci de nou universita­ts europees rellevants en recerca, compromese­s amb l’impacte social de les seves accions i implicades amb les comunitats dels respectius territoris.

Tenim la voluntat de continuar creixent com a universita­t, tant a escala local com global: és a dir, amb actuacions per dinamitzar el territori i el país, liderant projectes com la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, però alhora amb vocació internacio­nal.

 ?? BLUE ORIGIN / EFE ?? William Shatner en el moment de baixar de la càpsula on ha pogut viatjar a l’espai
BLUE ORIGIN / EFE William Shatner en el moment de baixar de la càpsula on ha pogut viatjar a l’espai

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain