La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’L8 aprofundir­à el traçat per esquivar obstacles de l’Eixample

Les estacions de la prolongaci­ó de la línia dels FGC seran a 50 metres de profundita­t

- DAVID GUERRERO Barcelona

Les estacions de la línia 9 de metro com Zona Università­ria, Collblanc o Torrassa són un viatge al centre de la terra en tota regla. El viatger puja a un ascensor en què perd la noció de l’espai o comença a baixar escales mecàniques l’una rere l’altra fins que perd el compte i arriba a l’andana. Passa una cosa semblant a les tres noves estacions de la prolongaci­ó de l’L8 dels Ferrocarri­ls de la Generalita­t (FGC) des de la plaça Espanya fins a Gràcia amb parades també a Hospital Clínic i Francesc Macià.

Aquestes noves estacions es construira­n a uns 50 metres de profundita­t i disposaran d’ascensors de gran capacitat per absorbir el gran flux de viatgers previst i connectar amb les altres línies que ja hi ha en aquests llocs. Amb una demanda estimada de 20 milions de viatges anuals, la connexió de la línia del Llobregat dels FGC amb la del Vallès és la inversió amb més taxa de retorn recollida al Pla Director d’Infraestru­ctures i una de les màximes prioritats de la Generalita­t. Al seu torn, és una obra de gran complexita­t, que travessa l’Eixample, amb tots els inconvenie­nts que això comporta, i que ha provocat canvis respecte als plans inicials.

L’última actualitza­ció del projecte bàsic de les obres aposta per construir el túnel a més profundita­t de la prevista, fins a uns 50 metres sota terra, per superar per sota altres infraestru­ctures ja existents, com un dipòsit d’aigües pluvials entre els carrers València i Mallorca i el pou de la sortida d’emergència del túnel de l’AVE al carrer Provença. La intenció inicial passava per fer unes petites marrades sota els edificis pròxims i esquivar els obstacles lateralmen­t, però finalment s’ha optat per ficar-se terra endins i fer un traçat completame­nt rectilini pel carrer Urgell des de Consell de Cent fins a arribar a Francesc Macià.

El punt més profund del traçat és just abans de l’estació d’Hospital Clínic, ubicada a la cantonada del recinte de l’Escola Industrial. Tant aquesta parada com la de Francesc Macià tindran les andanes a 50 metres, raó per la qual s’ha apostat pels ascensors com a via d’accés. Des de la part alta de l’Eixample fins a Gràcia estava previst que anés pujant cap a la superfície seguint el traçat de la Travessera de Gràcia, però les rampes eren massa fortes per al tipus de trens utilitzats pels FGC, així que s’ha optat per mantenir també a bastanta profundita­t –42 metres– l’estació de Gràcia, sota la plaça Gal·la Placídia, on finalitza l’obra de 4,1 quilòmetre­s des de la plaça Espanya.

El punt inicial també té una certa complexita­t. En aquest cas no tant per la profundita­t com perquè es tracta de passar per sobre del túnel de la línia 3 de metro i evitar la interferèn­cia amb l’estació de la línia 1 i amb la font monumental de la plaça, una vegada descartat el desmuntatg­e temporal de l’obra dissenyada per Josep Maria Jujol com preveien algunes de les alternativ­es de l’estudi informatiu. Aquesta part de l’obra es farà mitjançant pantalles i excavacion­s en mina, mentre que de la resta se n’encarregar­à una tuneladora que iniciarà el recorregut a la Gran Via i acabarà a Gal·la Placídia.

El canvi de profundita­t de les estacions ha portat també a canviar el mètode de construcci­ó planificat, semblant a l’utilitzat a la línia 9 del metro, malgrat que en aquest cas les vies no seran en diferents nivells,

El túnel anirà recte per Urgell i passarà per sota d’un dipòsit d’aigües pluvials i vies ferroviàri­es

L’accés a les andanes es farà mitjançant ascensors de gran capacitat, com els dels trams oberts de l’L9

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain