La Vanguardia (Català-1ª edició)

Inversió milionària per renovar el parc d’habitatges

- JESÚS SANCHO Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona aprova una nova línia d’ajuts de 37 milions per rehabilita­r edificis

Barcelona té un parc d’habitatges envellit que la pandèmia encara ha visibilitz­at més. De fet, més d’un 65% dels edificis de la capital catalana són anteriors al 1979, segons dades municipals. Un dels grans reptes de la ciutat passa per renovar els pisos i convertir-los en més eficients des del punt de vista energètic, un dels aspectes clau dels futurs fons europeus Next Generation. Per tal d’aconseguir aquest objectiu l’Ajuntament va anunciar ahir que aquest any obre una nova convocatòr­ia d’ajuts, per un import de 36,9 milions, per rehabilita­r finques, gairebé el doble que l’any passat, quan hi va destinar 20,5 milions.

La regidora d’Habitatge i Rehabilita­ció, Lucía Martín, va destacar que el Consistori es vol “avançar” a les exigències europees, de manera que “bona part” de les subvencion­s es destinaran a la “lluita contra l’emergència climàtica”. “A Europa aquesta cultura de mantenimen­t s’ha entès des de fa molt de temps. Aquí anem un pas enrere i, per tant, ens hem de posar al nivell que se’ns demana en aquest moment”, va apuntar la degana del Col·legi d’Arquitecte­s de Catalunya (COAC), Assumpció Puig. Els plans municipals preveuen que se’n beneficiïn més de

La mesura pretén beneficiar més de 15.000 pisos i generar una inversió de 111 milions

15.000 pisos –un 3,5% del total que requereixe­n rehabilita­ció–, i inclouria més de 35.000 veïns, amb un impacte de 111 milions d’inversió. El gruix més important dels ajuts (21,3 milions) es destinarà a les comunitats de veïns per executar obres estructura­ls que millorin les patologies dels edificis que afectin la seguretat, i especialme­nt les actuacions encaminade­s a millorar-ne l’eficiència energètica.

En aquest sentit, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, va manifestar que un 20% de les emissions de la ciutat provenen del parc edificator­i, i amb les rehabilita­cions s’aconseguir­ia reduir la demanda energètica de les cases entre un 10% i un 30%. La convocatòr­ia la fa el Consorci de l’Habitatge de Barcelona amb les aportacion­s de l’Ajuntament i la Generalita­t, de les quals aquest any un 90% van a càrrec del Consistori, va dir Martín.

Preguntada sobre l’esborrany de la llei d’Habitatge del Govern central que obligarà els ajuntament­s a compensar els promotors per destinar un 30% de les noves promocions i grans rehabilita­cions a pisos socials, la regidora va manifestar que la llei estatal “no només dona cobertura” a la norma barcelonin­a, sinó que“facilita” a altres ciutats “estendre” la mesura. Fonts municipals van afegir que no està previst fer cap modificaci­ó en la normativa municipal per compensar els promotors.c

 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? Barcelona concedeix noves subvencion­s per actualitza­r el seu envellit parc d’edificis
XAVIER CERVERA / ARXIU Barcelona concedeix noves subvencion­s per actualitza­r el seu envellit parc d’edificis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain