La Vanguardia (Català-1ª edició)

Identifica­t el presumpte autor d’un homicidi a Castelldef­els el 2004

- MAYKA NAVARRO Barcelona

Tenacitat i necessitat de justícia. Disset anys després, les filles de Luis Daniel Aradas Llorens, un empresari que tenia 54 anys quan va morir, el setembre del 2004 a Castelldef­els, han aconseguit identifica­r l’individu que va matar el seu pare. No podrà ser jutjat. Eduardo Laratta tenia 37 anys quan va morir, el 18 d’octubre del 2016, a la presó de Brians.

Aradas, responsabl­e de l’empresa Agro Latino, havia estacionat un segon el seu vehicle al passeig Marítim de Castelldef­els per comprar el diari en un quiosc. Va deixar les claus posades, instant que un jove va aprofitar per apoderar-se del cotxe. L’empresari va intentar impedir el robatori accedint al vehicle per la porta del copilot, però va acabar enfilat al capó, d’on va caure per les maniobres brusques del lladre. La víctima es va donar un cop contra l’asfalt i va morir per les ferides.

El Peugeot 406 de l’empresari va aparèixer cremat l’endemà. El grup d’homicidis de la policia va identifica­r l’home que li va calar foc, Ricardo Marcelo Márquez Tejeiro, a qui va jutjar: va admetre que havia destruït el vehicle, però sempre va negar qualsevol relació amb el robatori del cotxe. Sempre va dir que ho havia fet a canvi de droga i que no coneixia l’autor del crim.

El cas va passar a l’oblit i fins a l’expedient, que havia d’estar arxivat als jutjats de Gavà, es va enviar íntegre als de Vilanova per al judici de l’autor de l’incendi. En aquell temps també es van destruir diverses peces de convicció de la instrucció del cas.

Durant tots aquests anys dues filles de la víctima no han deixat de buscar l’autor de la mort del seu pare. Al gener van anar al despatx de l’advocat Benet Salellas amb una teoria: la possibilit­at que el que semblava un accident casual hagués estat fruit d’una revenja d’un antic soci de l’empresa del seu pare. A partir d’aquesta hipòtesi, el despatx de Salellas va recuperar amb dificultat l’expedient del cas i va presentar un informe davant la titular del jutjat número 5 de Gavà en què ja demanava de traslladar la investigac­ió a la Unitat Central d’Homicidis de la Divisió d’Investigac­ió Criminal dels Mossos d’Esquadra.

La policia catalana va revisar tota la investigac­ió anterior i va treballar en la hipòtesi de les filles, però la va descartar de seguida. Van tornar a l’autor de l’incendi, que van localitzar i van poder interrogar al segon intent. Aleshores la policia ja tenia el nom d’un sospitós que l’individu no va fer més que corroborar, i fins i tot es va sentir alleujat de desprendre’s d’un secret que havia guardat els últims anys. Ni tan sols es coneixien quan li van encarregar cremar el cotxe. Es van fer amics després i li va confessar que era l’autor de la mort.c

Fa 17 anys que les filles de la víctima busquen una justícia que arriba tard; el sospitós va morir fa quatre anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain