La Vanguardia (Català-1ª edició)

Puig i Cadafalch, premiat per la fàbrica Casaramona

-

El 1912 es va atorgar el premi al millor edifici acabat a Barcelona l’any anterior. Era el guardó que el 1900 havia creat l’Ajuntament per realçar oficialmen­t el paisatge urbà. Tenia periodicit­at anual.

L’honor el va merèixer la fàbrica Casaramona, projectada per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch. La serietat i independèn­cia del jurat es confirmava, sense que fos ni de bon tros necessari, després d’haver escollit un edifici industrial i no grans edificis d’habitatges, que van quedar en segon i tercer lloc, com la casa Garriga Nogués d’Enric Sagnier i la casa Comalat de Salvador Valeri.

El 1903 s’hi havia incorporat una altra secció, la consagrada a distingir els establimen­ts. I dos anys després s’hi afegia un premi de cinc-centes pessetes al millor habitatge obrer. El guanyador de l’especialit­at arquitectò­nica era honrat amb una artística i elegant làpida de bronze projectada per l’arquitecte Bonaventur­a Bassegoda, modelada per l’escultor Andreu Aleu i fosa als tallers de Masriera i Campins. Era incorporad­a a la planta noble de la façana, cap a la porta principal, on encara roman ben visible.

Ja el 1959 Oriol Bohigas l’encertava afirmant que aquests premis es devien a la iniciativa de Carles Pirozzini, secretari del jurat i alt funcionari de l’Ajuntament. La publicació el 2012 de la impecable biografia del personatge a càrrec de Maria Ojuel confirma la seva teoria i aportava un perfil tan sòlid que encaixava a la perfecció.

Pirozzini s’encarregav­a de redactar les actes del jurat, en què es veia que la selecció dels premiats era el resultat de valoracion­s molt informades, raonades i de vegades una mica inesperade­s.

Aquí uns exemples. El primer premi concedit va ser per a la casa Calvet, de Gaudí, el 1900. Doncs bé, el tan reconegut arquitecte no en va poder rebre cap altre: es va argumentar que ja havia estat guardonat. En canvi, tant Domènech i Montaner com Sagnier sí que van repetir. El 1905 va ser distingit Josep Amargós per la seva torre de l’Aigua al Tibidabo, preferida a l’Observator­i Fabra de Domènech i Estapà, el pinar de Sagnier, la casa Trinxet de Puig i Cadafalch o la casa Marfà de Comas i Thos.

Malgrat repetides suspension­s, la convocació del premi es va mantenir fins al 1930.c

Els guardons anuals de l’Ajuntament a l’arquitectu­ra van començar el 1900

 ?? ?? Puig i Cadafalch ha rebut el premi per part de l’alcalde; a la dreta, Prat de la Riba
Puig i Cadafalch ha rebut el premi per part de l’alcalde; a la dreta, Prat de la Riba

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain