La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’AMB, obligada a pagar 15 milions a Aigües de Barcelona

- TONI MUÑOZ Barcelona

El jutge resol que l’entitat metropolit­ana va incomplir el pagament del servei per al sanejament de l’aigua

L’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) haurà de pagar prop de 15 milions d’euros a Aigües de Barcelona per haver incomplert les clàusules del contracte de sanejament de l’aigua. Ho ha determinat el jutjat contenciós administra­tiu número 8 de Barcelona en una sentència a la qual ha tingut accés La Vanguardia .La resolució dona la raó a Aigües de Barcelona, que el 2018 havia denunciat l’organisme públic presidit per l’alcaldessa Ada Colau per haver incomplert les seves obligacion­s en el finançamen­t del servei de sanejament, amb un deute que ascendeix a 14.802.000 euros.

El litigi sorgeix a partir de la interpreta­ció que va fer cadascuna de les parts en relació amb el que establia el contracte pel qual es creava la societat mixta Aigües de Barcelona, amb la participac­ió d’Agbar, que gestiona l’abastament de l’aigua de l’àrea metropolit­ana, que va ser constituïd­a el 2013. Segons aquell contracte, pel sanejament de l’aigua l’AMB havia d’abonar unes quantitats que, segons el jutge, s’han incomplert. El contracte, d’acord amb la sentència, deixava clar que l’AMB havia de garantir els “ingressos necessaris per finançar el servei de sanejament”, una clàusula que va ser incomplert­a els exercicis 2014 i 2015.

Quan Aigües de Barcelona va fer la reclamació, el 2018, el Consell de l’AMB la va denegar, i ara el jutjat obliga no només a cobrir aquesta quantitat sinó també a sufragar els interessos correspone­nts.

Tot i això, aquesta no és l’única disputa judicial entre l’operadora i l’AMB. L’empresa també reclama les anualitats dels exercicis del 2018, 2019 i 2020 pel mateix concepte que encara estan pendents de resolució judicial i que suposen un deu- te, segons Aigües de Barcelona,que pot arribar als 30 milions d’euros.

La societat mixta per gestionar el subministr­ament de l’aigua es va constituir el 2013 i gestiona l’abastament d’aigua de 23 municipis de Barcelona i tot el cicle de l’aigua en 36 localitats que formen part de la corporació. Aigües de Barcelona gestiona un 70% de la societat, un 15% Criteria i l’AMB el 15% restant.

L’arribada dels comuns a l’Ajuntament de Barcelona i a l’AMB amb la proposta de la remunicipa­lització de l’aigua va significar l’arrencada d’un litigi judicial per posar fi a la societat mixta que finalment els va girar l’esquena. En una primera sentència del 2016 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar aquella concessió perquè considerav­a que la corporació metropolit­ana, governada per CiU i el PSC, havia assignat la societat mixta a Agbar sense publicitat i sense concurs públic. Tanmateix, el 2019 el Suprem va donar la raó a l’empresa i va avalar la societat mixta entenent que tot el procedimen­t d’adjudicaci­ó havia estat legal.c

L’empresa també reclama pel servei la resta d’anualitats, que poden arribar als 30 milions

 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ?? La depuradora d’aigües del Prat de Llobregat
ÀLEX GARCIA / ARXIU La depuradora d’aigües del Prat de Llobregat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain