La Vanguardia (Català-1ª edició)

García Albiol, vinculat a una societat ubicada al paradís fiscal de Belize

- FEDE CEDÓ Badalona

El nom de l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha estat vinculat a una societat empresaria­l ubicada a Belize, el petit paradís fiscal de l’Amèrica Central, a través d’un compte obert des d’Andorra, segons van avançar El País i La Sexta. El batlle badaloní admet que va rebre un poder general que no ha fet servir mai.

Albiol va reconèixer ahir que el 2005, “en un moment en què no ocupo càrrecs de govern o executiu de representa­ció política”, va acceptar el poder mercantil d’una societat que “havia d’emprendre projectes empresaria­ls que “no van tenir recorregut”, per la qual cosa tampoc no va obtenir rendiments. Segons va informar La Sexta, la societat es va dissoldre el 9 de desembre del 2015.

L’expresiden­t del PP a Catalunya va rebre el poder a través d’una gestora andorrana vinculada al banc Andbank, que li permetia operar a l’estranger. El seu nom apareix als anomenats papers de Pandora, una investigac­ió periodísti­ca d’abast internacio­nal en què s’han filtrat documents confidenci­als de despatxos d’advocats especialit­zats en finances internacio­nals.

Si bé no s’ha divulgat l’ús que va fer del poder, se sap que l’ara alcalde de Barcelona tenia disponibil­itat per actuar en la compra i venda de propietats. Segons el mateix García Albiol, “no hi ha cap connexió d’aquest apoderamen­t amb la meva activitat política”, ja que, assegura, “responia només a la voluntat d’escometre projectes empresaria­ls” que no es van dur a terme.

La informació va provocar nombroses reaccions. Pablo Echenique, portaveu d’Unides Podem, va interpel·lar el president del Partit Popular, Pablo Casado, sobre si pensava demanar la dimissió de l’alcalde. A Badalona, el PSC, principal partit a l’oposició, a través del seu dirigent local, Rubén Guijarro, va reclamar explicacio­ns al batlle i va advertir que “si ell no està a l’altura, ho estarem nosaltres”. La resta dels partits van coincidir a demanar la dimissió d’Albiol consideran­t que està vinculat amb una trama de corrupció.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain