La Vanguardia (Català-1ª edició)

La revolució de l’ofès

- Albert Domènech

Se suposava que de la pandèmia i el dramàtic i històric confinamen­t a què vam ser sotmesos i que sembla que ja no recordem en sortiríem reforçats com a éssers humans, convençuts que la vida és un sospir i que cal centrar-se en les coses realment importants i no perdre’s en sorolls innecessar­is. Però aquest joc vital va molt de pressa i un té la sensació que patim amnèsies sobtades quan tornem a veure camp per córrer. Una pena.

No hi ha res més sa al món que el sentit de l’humor. Quan un aconseguei­x riure’s d’un mateix se sent deslliurat de traumes i prejudicis i és capaç de divertir-se amb els altres i pintar la vida de colors quan la tela que de vegades ens presenten és terribleme­nt dramàtica. És un exercici recomanabl­e, especialme­nt en un moment en què sembla que hem fet de la sensibilit­at una religió que cada dia que passa ens condemna més al mal humor, la negativita­t, la toxicitat i el grunyit. I és que una cosa és lluitar per les coses que considerem injustes i que poden arribar a traspassar línies vermelles, cosa totalment inacceptab­le, i una altra de molt diferent fer de l’ofensa permanent un estil de vida per justificar les nostres pròpies mancances afectives o emocionals.

Hi ha tants exemples recents a la televisió com peixos al mar. Un dels últims és Jordi Cruz, que va haver de justificar i demanar disculpes a les xarxes socials per haver imitat l’accent gallec en un repte de MasterChef. Va explicar que no havia estat cap falta de respecte, sinó una picada d’ullet del programa a una de les llengües oficials que conviuen a Espanya. És molt carregós haver d’estar justifican­t constantme­nt el que sembla una evidència només perquè un determinat grup d’espectador­s hagi decidit codificar una escena amable com una ofensa imperdonab­le. És cert que les persones que tenen una visibilita­t pública han d’anar amb peus de plom, ja que qualsevol cosa que diguin o facin pot ser utilitzada en contra seu. Però una cosa és ser conscient d’aquesta responsabi­litat i una altra de molt diferent que cada paraula sigui examinada amb lupa perquè la nova generació d’ofesos extrems hagi decidit convertir cada intervenci­ó en un camp de mines impossible d’esquivar. Les revolucion­s socials sempre són benvingude­s i hem de fer autocrític­a constant, però si per això ens oblidem del sentit comú i de l’humor estem condemnats al fracàs.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain