La Vanguardia (Català-1ª edició)

La correcció política fa callar els clàssics

La pel·lícula ‘Otel·lo’ i el ‘Brown sugar’ dels Rolling Stones, sota la lupa de l’antiracism­e

- ESTEBAN LINÉS Barcelona

El que és políticame­nt correcte continua deixant l’empremta en l’escena artística d’una manera progressiv­a. Aquest cop amb l’esclavitud i la qüestió racial com a eixos i amb dos exemples vistosos. D’una banda, la retirada de la cançó Brown sugar del repertori dels Rolling Stones en la seva gira No filter. I, de l’altra, el cas del músic xinès Bright Sheng, que s’ha vist obligat a abandonar el seu seminari de composició en una universita­t dels Estats Units per haver posat a classe la pel·lícula Otel·lo interpreta­da per

Laurence Olivier, que hi apareix amb la cara pintada de color marró.

La decisió presa pels Rolling ha estat discutida dins i fora de la banda i ha transcendi­t per una entrevista publicada al diari Los Angeles Times. Keith Richards sembla que no hi està gaire d’acord: “Que no s’han adonat que aquesta cançó tracta dels horrors de l’esclavitud? Estan provant d’enterrar-la. Ara per ara no em vull ficar en embolics amb tota aquesta merda, però espero que puguem ressuscita­r aquesta bellesa en tota la seva glòria en aquesta gira”.

En canvi, Mick Jagger opta per cuna erta formalitat: “L’hem tocada totes i cadascuna de les nits que hem fet concerts des del 1970, i de vegades diem: ‘La traurem [aquesta cançó] i veurem què passa’. La llista de temes per a una gira en estadis és complicada”. És a dir, durant 52 anys i 1.296 concerts l’esmentat clàssic ha acompanyat l’ara trio britànic, que el va fer debutar al Festival d’Altmont el 1969.

En tot cas, es tracta d’una decisió que vol evitar les crítiques i les acusacions de cantar un tema racista i esclavista. A la lletra, composta per Jagger, hi ha frases com ara “un vaixell d’esclaus de la Costa d’Or amb rumb als camps de cotó venut al mercat a Nova Orleans”, i més tard “el senten fuetejar les esclaves després de la mitjanit”, amb referència a un blanc que compra una esclava per violar-la. És després d’aquestes frases quan s’entén el significat real de la cèlebre tornada que diu “sucre moreno, com és que tens tan bon gust?”.

Al seu torn, el compositor, director i cèlebre pianista Bright Sheng, de 65 anys, ha hagut d’abandonar un seminari de composició que oferia a la Universita­t de Michigan després que els seus alumnes reacciones­sin a la seva decisió de posar a classe la pel·lícula Otel·lo, protagonit­zada el 1965 per l’actor britànic Laurence Olivier. A la cinta l’intèrpret actua amb el rostre pintat de marró, una pràctica ara molt desfasada coneguda com a blackface, considerad­a racista als Estats Units.

No ha servit de res que Sheng –represalia­t al seu país durant l’anomenada revolució cultural i finalista dues vegades al Pulitzer de la música– demanés disculpes en una nota per haver exhibit una pel·lícula que “discrimina i degrada” els afrodescen­dents i la seva cultura. I va aprofitar per enumerar alguns artistes de minories ètniques que ha contractat al llarg de la seva carrera. Els estudiants, lluny d’apaivagar-se, van qualificar la carta d’“incendiàri­a” i ara exigeixen que se l’acomiadi.c

Castigat el compositor Bright Sheng per haver passat a la Universita­t de Michigan l’‘Otel·lo’ de Laurence Olivier

 ?? FRAZER HARRISON / AFP ?? Jagger, Richards i Wood dilluns a Hollywood
FRAZER HARRISON / AFP Jagger, Richards i Wood dilluns a Hollywood

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain