La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘T’estimo si he begut’ es converteix en comèdia musical amb les T de Teatre

David Selvas dirigeix els contes d’Empar Moliner, en coproducci­ó amb Dagoll Dagom i La Brutal

- MAGÍ CAMPS Barcelona

Feia temps que David Selvas i les T de Teatre barrinaven de fer alguna cosa plegats. I ara s’han ajuntat Dagoll Dagom, La Brutal i T de Teatre per coproduir un petit gran musical que també és una gran comèdia. “Com que en aquest país tenim grans escriptors de relats, va ser fàcil pensar en Empar Moliner, que s’hi va afegir encantada”, explica Selvas, que ha dirigit la versió que avui s’estrena al ramblero teatre Poliorama dels contes de T’estimo si he begut (Columna).

Moliner ha estat la responsabl­e de la dramatúrgi­a dels seus relats, que després l’equip artístic ha treballat fent un veritable work in progress. “Situar-los en un bingo ens va donar la solució per lligarlos –afirma el director–. Això ens donava una fórmula de partida per poder explicar cada conte, una porta d’entrada, i després ens hi barallàvem i hi fèiem els canvis que calia”.

“És molt fàcil treballar amb l’Empar i penso que la clau és que hem tingut molta confiança mútua –continua Selvas–. Ella feia una proposta dramàtica d’un conte i després nosaltres ho provàvem. El teatre en el fons és un gran pla general i no tots els contes tenien prou elements de teatralita­t. Hem anat avançant amb el sistema de prova i error. Ella mateixa desestimav­a un conte que ja teníem muntat perquè ens adonàvem que no funcionava, o perquè baixava massa el ritme. I n’adaptava un altre, sense cap problema. Al final, hi ha ben bé la meitat dels del llibre”.

Selvas i Sergi Pompermaye­r són els responsabl­es dels textos de transició, en aquest Bingo Poliorama en què s’interprete­n les cançons musicades per Andreu Gallén. Aquesta va ser una altra de les solucions que es van trobar en els assajos: convertir aquest recull de contes en un petit musical. “Volíem música i el segell de Dagoll Dagom es fa palès en la música. Gallén, quan va llegir La invenció de l’aspirina ,va veure claríssim que aquest conte havia de ser un número musical”, apunta.

“Treballar amb textos literaris no sempre és fàcil i, a sobre, el dia que havíem d’estrenar va esclatar la pandèmia –detalla el director–, però per sort hem pogut fer alguns bolos i l’hem pogut acabar de polir. Hi havia molt tema pandèmic, perquè les actrius entraven per la platea i havien de dur la mascareta, i ara això ho hem eliminat”.

A les actrius de T de Teatre Mamen Duch, Marta Pérez, Carme Pla i Àgata Roca o Rosa Gàmiz, cal afegir-hi l’actriu i cantant Mercè Martínez, i els actors Marc Rodríguez i Ernest Villegas per completar el repartimen­t. El resultat és més d’una hora i mitja d’entretenim­ent amb majúscules. T’estimo si he begut té previst estar-se quatre mesos en cartellera.c

 ?? DAVID RUANO ?? El Poliorama convertit en bingo
DAVID RUANO El Poliorama convertit en bingo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain