La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bartomeu contraatac­a

L’expresiden­t i la seva junta, en un comunicat, xifren en 225 milions l’impacte de la pandèmia la temporada 2020-2021 i en 330 la reducció d’ingressos

- ANAÏS MARTÍ Barcelona A. MARTÍ Barcelona

El 13 d’agost l’expresiden­t del Barcelona Josep Maria Bartomeu va dirigir una carta al president Joan Laporta per defensarse de les crítiques que el màxim mandatari havia fet sobre la seva gestió. La resposta de Laporta no es va fer esperar. “Menteix. És un exercici de desesperac­ió”, va contestar. Aleshores el club encara no havia rebut les conclusion­s de l’auditoria externa encarregad­a per definir el mapa econòmic de l’entitat. Una auditoria preventiva amb uns resultats que la setmana passada va defensar i explicar el director general del club, Ferran Reverter. Una vegada més, Bartomeu i la seva junta no estan d’acord amb aquestes conclusion­s. Per això, quatre dies abans que se celebri l’assemblea de compromiss­aris que ha d’aprovar la liquidació de l’exercici econòmic del curs 2020-2021 i el pressupost del 2021-2022, van emetre un comunicat per negar, com va assegurar Reverter, que haguessin deixat el club al caire de la “dissolució”, i van qualificar la seva gestió de “nefasta”.

Entre les xifres que defensen, l’expresiden­t i la seva junta asseguren que per culpa de la pandèmia el club va deixar d’ingressar 330 milions en l’exercici 20202021. Segons la seva versió, per determinar quin ha estat la veritable incidència de la pandèmia cal seguir les directrius del reial decret 1162/2020, del 22 de desembre, pel qual s’estableixe­n condicions especials d’aplicació del règim de compensaci­ó d’avals sobre societats anònimes esportives per fer front a l’impacte de la covid. Aquest decret afirma que no es considerar­an resultats econòmics negatius les variacions negatives vinculades a l’impacte econòmic de la pandèmia.

Per això la junta sortint entén que “la fórmula més objectiva” per calcular aquest descens d’ingressos la temporada 2020-2021 és comparar-los amb els obtinguts en l’últim curs sense covid, és a dir, la temporada 2018-2019. En aquest sentit expliquen que, d’una temporada a l’altra, els ingressos del Camp Nou van caure 187 milions; els comercials, 57 milions; els de mitjans de comunicaci­ó, 16 milions, i els obtinguts pel traspàs de jugadors, 70 milions. En total, segons la seva versió, l’entitat va deixar d’ingressar 330 milions.

A més, el comunicat xifra en 105 milions la reducció de despeses a causa de la pandèmia, i no en 125, com va reflectir l’auditoria de la junta actual, ja que Bartomeu i els seus directius consideren que també hi va haver un increment de 20 milions en els costos financers derivats de la pandèmia. Per això l’impacte covid de la temporada seria de 225 milions.

Bartomeu també denuncia la inclusió de 263 milions en pèrdues per provisions i deterioram­ents del valor dels jugadors aquest últim exercici i que, segons apunta el comunicat, LaLiga va qualificar d’“inusuals”: 160 pel deterioram­ent del valor de mercat de jugadors, 79 per litigis pendents i 24 milions més, en principi, deguts “a un impagament del contracte per Nike, patrocinad­or i proveïdor amb qui ja es negocia, de manera que, dins l’acord probable, aquests diners, o una part, es puguin tornar com a benefici”.

La junta anterior s’atura en la partida de 160 milions per la depreciaci­ó de jugadors. Insisteixe­n que “crida l’atenció que en el pressupost 2021-2022, en les partides de beneficis per traspassos hi aparegui un increment de 25 milions, en què destaquen les operacions de Griezmann i Trincão, tancades l’estiu del 2021”.

Si bé la directiva de Laporta calcula en 481 milions (555 amb impostos) les pèrdues patides el curs 2020-2021, Bartomeu insisteix que, sense pandèmia, aquestes pèrdues haurien estat de només 50 milions. A aquests 555 milions caldria restar-los els 225 de l’impacte de la covid, els 263 milions de les provisions atípiques i els 17 milions de crèdits fiscals.

Sobre el deute net auditat, ajustat amb l’Espai Barça, Bartomeu considera que “ha estat de 558 milions i no de 1.350”, i que“el club no ha estat mai en risc de liquidació”. També recorda que “la directiva que tanca l’exercici és l’única responsabl­e dels resultats econòmics”.c

Pedro González, Pedri, renovarà el contracte amb el Barcelona fins al 2026. El club té previst celebrar un acte demà a l’Auditori 1899 a partir de les 13.00 hores. La seva clàusula, que actualment és de 400 milions d’euros, també canviarà. Algunes veus apunten que podria pujar a 1.000 milions d’euros.

El canari de 18 anys té contracte amb el Barcelona fins al 2022. Tot i que el club guardava a la recambra l’opció d’ampliar-li automàtica­ment el vincle dos anys més (fins al 2024), l’entitat va considerar que el contracte era obsolet després d’analitzar la seva enorme eclosió amb el club blaugrana i amb la selecció espanyola. Amb només 18 anys, després d’arribar al Barça i ser titular indiscutib­le tant al club com a la selecció i d’encadenar Eurocopa i Jocs Olímpics, el màgic any de Pedri va tenir el colofó figurant entre els 30 nominats a la Pilota d’Or i sent l’únic representa­nt del Barcelona. Tot i que el canari té molt complicat aconseguir el guardó, sí que sembla un dels favorits per guanyar el trofeu Kopa, que distingeix el millor jugador de menys de 21 anys. Hi ha deu nominats. Entre els mèrits de Pedri destaca haver estat reconegut com el millor jugador jove de l’Eurocopa 2020. També va entrar a l’onze ideal.

El canari, que es va lesionar a començamen­ts de setembre, va tornar per jugar 70 minuts contra el Benfica i va tornar a recaure de les molèsties al quàdriceps de la cuixa esquerra. Aquesta vegada no correran riscos ni contra el València ni tampoc a la Champions. L’objectiu és que pugui tornar a jugar el 24 d’octubre en el clàssic contra el Reial Madrid. Tot apunta que els homes del planter Ansu Fati i Gavi seran els següents que renovaran.c

La reacció arriba després que s’hagin fet públics els resultats de l’‘auditoria preventiva’ i a 4 dies de l’assemblea

“En cap cas el club no ha estat en risc de liquidació o de dissolució”, assegura l’expresiden­t

 ?? FCB. ?? L’expresiden­t Josep Maria Bartomeu no està d’acord amb les xifres de la junta actual
FCB. L’expresiden­t Josep Maria Bartomeu no està d’acord amb les xifres de la junta actual

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain