La Vanguardia (Català-1ª edició)

La dotació per a Catalunya duplica la de Madrid, tot i que després rep menys

Els pressupost­os destinen a la comunitat catalana un 17,2% de les inversions

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

La història ha tornat a repetir-se aquest any amb els pressupost­os de l’Estat. El Govern central ha atorgat a Catalunya una inversió equivalent al 17,2% dels recursos totals que es poden regionalit­zar, amb la qual cosa un any més la comunitat catalana a priori comptarà amb més inversions que Madrid (el doble). El que no s’han dissipat són els dubtes sobre si el pressupost quedarà en paper mullat. Si s’atén l’experiènci­a acumulada des del 2015 fins al juny d’aquest any, la inversió que efectivame­nt va rebre Madrid és gairebé un 40% superior a l’executada a Catalunya.

L’anàlisi de les inversions de l’Estat a les comunitats té dues fases. La primera (la que es va donar ahir) és la dels pressupost­os, quan el Govern mostra en què pretén gastar els diners i on. La segona és quan s’executa de veritat aquell pressupost. En aquesta anàlisi comparada, Catalunya en els últims sis anys tenia un pressupost superior al de Madrid, però a l’hora d’executar les inversions la comunitat madrilenya va obtenir més recursos.

La ministra d’Hisenda, María

Jesús Montero, va lliurar ahir al Congrés dels Diputats el projecte de pressupost­os de l’Estat per al 2022, que preveuen una dotació d’inversió per a Catalunya (2.230,7 milions) equivalent a l’esmentat 17,2% dels recursos públics destinats a les comunitats i que es poden regionalit­zar. Encara que el percentatg­e és superior al 16,5% aprovat l’any passat per al 2021, es continua situant per sota del pes de la comunitat en el producte interior brut (PIB) de l’Estat (19%). La reclamació històrica de Catalunya des dels anys de l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia per eixugar l’històric dèficit d’infraestru­ctures és que la inversió fos equivalent al pes de la comunitat en el PIB.

El pressupost per a Catalunya aquest any és un 11,6% superior al del 2021. A Madrid, la dotació pressupost­ària és de 1.151,5 milions, la qual cosa equival al 8,9% del total estatal. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, es va queixar ahir que fa anys que “el Govern no inverteix en la Comunitat de Madrid”.

En els sis primers mesos de l’any, el Govern central ha executat el 13,3% de la inversió prevista per a Catalunya per al 2021, mentre que a Madrid va ser del 41,1%. En els anys 2019 i 2020, al ser els pressupost­os prorrogats, no es va poder saber quin va ser el nivell d’execució. Si s’analitza el període immediatam­ent anterior (2015-2018), l’Estat a Catalunya va executar el 65,9% del pressupost­at, mentre a Madrid el percentatg­e va ser del 113,9%.

La Comunitat de Madrid, a l’allotjar la capital d’Espanya, es beneficia a més d’inversions que són difícils de regionalit­zar. La inversió regionalit­zable suma 13.007,2 milions, però hi ha una partida enorme (7.378,2 milions) que no es pot dividir per comunitats o que n’afecta més d’una.

Una altra manera d’analitzar si Catalunya rep més inversió

L’execució pressupost­ària indica que des del 2015 Madrid rep gairebé un 40% més que Catalunya

pública de l’Estat que Madrid, com semblen reflectir any rere any els pressupost­os, és posar en relació la inversió executada amb el PIB de cada comunitat autònoma. En el període 20152019 –com s’aprecia al gràfic–, Catalunya va rebre una inversió real equivalent al 2,2% del seu PIB davant el 3,9% de mitjana a Espanya o al 3% de Madrid.

En la roda de premsa d’ahir, la ministra Montero va assegurar que a la inversió regionalit­zable de Catalunya s’ha d’afegir una partida extra derivada d’una sentència judicial, el que elevaria el pes de la inversió respecte al total per sobre del 18%. La sentència a què es refereix la ministra és la del Suprem que obliga l’Estat a invertir 759 milions a compte del previst en l’Estatut de Catalunya. En els pressupost­os per a aquest any s’han consignat 200 milions. Si s’afegeixen a la resta de la inversió, eleven el pes de Catalunya fins al 18,4%.

Montero va dir que la consignaci­ó pressupost­ària amb les comunitats “parla per si mateixa del compromís que hem mantingut amb tots els territoris i també amb Catalunya”. La ministra d’Hisenda va afegir que la inversió prevista en els pressupost­os a Catalunya en els últims quatre anys és superior en un 37,6% a la dels quatre anys del govern del PP de Mariano Rajoy.

Un any més, Andalusia és la comunitat autònoma que aconseguei­x

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet

 ?? ??
 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain