La Vanguardia (Català-1ª edició)

El desafiamen­t de les pensions marca els pressupost­os de l’era postcovid

Està previst transferir 36.000 milions a la Seguretat Social per a la seva sostenibil­itat

- JAUME MASDEU Madrid

Amb gairebé el 90% de la població vacunada, amb només 226.000 treballado­rs en ERTO i amb una economia que creixerà aquest any un 5,7% segons l’FMI, aquests pressupost­os són l’oportunita­t per consolidar la recuperaci­ó i deixar enrere l’era covid.

Aquest és l’objectiu del Govern central i per això compta amb la injecció de més de 27.000 milions d’euros dels fons europeus; disposa de carta blanca per a la despesa, encara que ja ha començat la correcció, i preveu un augment de la recaptació per la millora de la situació econòmica. Disposarà d’un rècord del sostre de despesa, situada en 196.142 milions, per “consolidar la recuperaci­ó econòmica i social, fent de la inversió una potent eina i palanca per això”, en paraules de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

En aquest camí, finançar la Seguretat Social s’ha convertit en un dels reptes principals d’aquests pressupost­os, que ahir van iniciar el seu tràmit parlamenta­ri. Indexar les pensions al cost de la vida, sumant l’envellimen­t de la població, suposa incrementa­r la despesa en aquesta partida per al 2022 en un 4,8%, fins a arribar als 171.165 milions d’euros. Una quantitat que representa el 37,29% de la despesa total.

Per poder pagar les pensions, els pressupost­os preveuen una transferèn­cia a la Seguretat Social de 36.276 milions, per garantir la seva sostenibil­itat, que suposa 5.099 milions més que aquest any, un augment superior al 14%. Amb aquesta fórmula, se segueix la tendència d’eliminar de la Seguretat Social el que es considera despeses impròpies, que no li correspone­n i que afecten la seva sostenibil­itat. Tot i això, la transferèn­cia d’aquesta quantitat no serà encara suficient, i es preveu també un préstec de 7.000 milions, pràcticame­nt la meitat que la d’aquest any.

Transferèn­cies a altres ad. públiques

Serveis de caràcter general

Deute públic

Atur

Altres prestacion­s

Recerca i desenvolup­ament

Infraestru­ctures

Indústria i energia

Seguretat ciutadana

Defensa

Agricultur­a, pesca i alimentaci­ó

Foment de l’ocupació

Sanitat

Serveis socials i promoció social

Educació

Gestió, adm. inclusió, Seguretat Social

Accés a l’habitatge

Comerç, turisme i pimes

Subvencion­s al transport

Justícia

Politica exterior

Ad. financera i tributària

Cultura

Altres actuacions econòmique­s

Organismes constituci­onals, govern

Gestió i adm. feina i economia social

Ministeri d’Afers Econòmics

Són partides per fer front a l’increment de la despesa que provoca l’augment de les pensions i de l’ingrés mínim vital. En concret, per mantenir el poder adquisitiu, les pensions contributi­ves augmentara­n per sobre del 2%; la xifra precisa quedarà determinad­a al novembre pel valor mitjà interanual de l’IPC. Per a les pensions no contributi­ves, les mínimes i l’ingrés mínim vital, l’augment serà del 3%.

Pel costat dels ingressos, aquests pressupost­os preveuen un augment dels ingressos tributaris del 8,1%, un increment que s’atribueix bàsicament a la recuperaci­ó econòmica que empeny el repunt recaptator­i.

La partida principal d’ingressos és, com sempre, l’IRPF, que suma 100.132 milions, un 6,7% més que en aquest exercici; un augment a causa de la millora de les rendes de les llars i de l’increment de la tributació de les rendes del capital aplicada aquest any.

A continuaci­ó, el segueix l’IVA,

Forta retallada a les bonificaci­ons fiscals de les empreses dedicades al lloguer d’habitatges

amb un repunt del 9,5% gràcies a l’augment del consum, que el situa en 75.651 milions d’euros. Per la seva part, l’impost de societats també augmenta un 11,8% fins a situar-se en 24.477 milions.

Aquí també s’incorporen els ingressos el tipus mínim del 15% de societats, encara que són reduïts, uns 400 milions repartits entre el 2022 i el 2023.

Una altra novetat d’aquests comptes és una forta reducció de la bonificaci­ó fiscal per a entitats dedicades al lloguer d’habitatge, que passa de l’actual 85% al 40%. Els ingressos que s’obtinguin per aquesta via poden ajudar a sufragar incentius fiscals per a petits propietari­s. La novetat s’introduirà en la llei d’Habitatge. També reflecteix­en els comptes la reducció del topall de desgravaci­ó dels plans individual­s de pensions, que passen de 2.000 a 1.500 euros. Uns comptes que el Govern central calcula que, gràcies al creixement econòmic, permetran reduir el dèficit fins al 5%.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain