La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’FMI destaca que Espanya deixarà de ser el país de la UE amb més dèficit

La pandèmia va impulsar el deute global el 2020 fins a un rècord de 195 bilions

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Espanya guanya posicions, segons el Fons Monetari Internacio­nal (FMI). Ja no és el país amb més dèficit públic: ha deixat el furgó de cua entre els membres de la zona euro.

Els càlculs de l’FMI, recollits al seu Monitor Fiscal de l’octubre divulgat aquest dimecres, indiquen que el desfasamen­t se situarà en el 8,6% del PIB al tancament del 2021, quatre dècimes menys del 9% pronostica­t l’abril passat, una vegada que ha començat a rebre una forta injecció de fons de la Unió Europea.

La tendència continua el 2022, quan la previsió baixa al 5% des del 5,8% recollit en la perspectiv­a de primavera.

Destaca Alemanya, amb un balanç negatiu del 6,8% al tancament d’aquest any. Espanya s’ha situat millor que França (8,8%) i Itàlia (10,2%), mentre que la mitjana de la zona euro es troba en el 7,7%.

Fins i tot incrementa les distàncies amb el Regne Unit (11,9%, una dècima més) i es contreu respecte als Estats Units, que retalla una mica més de quatre punts el seu dèficit, del 15% al 10,8%.

“Els dèficits fiscals primaris el 2021 continuen elevats a partir dels estàndards prepandèmi­cs, encara que han començat a disminuir i s’espera que s’encongeixi­n més el 2022”, assenyala l’informe, conegut durant la reunió anual de tardor de l’FMI i el Banc Mundial (BM).

Aquest dimarts, en la primera jornada, el Fons va publicar la projecció global de l’economia. Espanya va perdre mig punt en la seva previsió per al 2021 i es va quedar en el 5,7%, encara que accelerarà el 2022 amb una millora de 0,6 punts que la col·loca en el 6,4%.

El Monitor Fiscal assenyala que aquella contracció del dèficit resulta molt rellevant als països que més el van incrementa­r el 2020, “a mesura que els ingressos fiscals es recuperen ràpid per un PIB més fort”, afirma. Els 16,9 bilions de dòlars en ajuts fiscals anunciats estan a punt d’expirar aquest any, es recorda.

En la crisi econòmica de la pandèmia resulta clar que els principals castigats són els països pobres o en desenvolup­ament. Ja que són els que manquen dels recursos, com les vacunes, i la capacitat d’endeutaamb ment dels mercats avançats.

Així ho recalca aquest informe, en el qual s’indica que “molts països de baixos ingressos o en desenvolup­ament probableme­nt necessitar­an més ajuda internacio­nal i, en alguns casos, una reestructu­ració del deute”.

La mitjana del seu dèficit fiscal el 2021 està per sota del 5%, un canvi escàs respecte al 2020. “Aquest patró s’explica pel suport fiscal limitat que han gastat per afrontar el virus comparat els altres grups”, aclareix. Aconsella pujar gradualmen­t els ingressos fiscals i millorar l’eficiència de la despesa. “Això és més urgent als països de baixos ingressos per la perspectiv­a d’una caiguda persistent d’ingressos”, insisteix.

Tot i que la pobresa baixa el 2021, compensant el gran increment de l’any passat, el número projectat encara assoleix els 6570 milions. “La gran divisió de la vacuna, la gran bretxa financera i el canvi climàtic afecta tothom, però en especial els més pobres i vulnerable­s”, va assegurar Vitor Gaspar, director del Departamen­t Fiscal de l’FMI.

“La política fiscal va demostrar la seva vàlua el 2020 i l’increment del deute públic va estar justificat per la necessitat de respondre a la covid i a les seves conseqüènc­ies econòmique­s, socials i financeres”, va matisar Gaspar. El deute global, públic i privat, va ascendir un 14% el 2020 per la pandèmia, fins als 226 bilions de dòlars (195 bilions d’euros), 27 més que el 2019. El Fons afirma que el 2021 el deute públic (88 bilions) es mantindrà a nivells de rècord, a prop però per sota del 100% del PIB, disminuirà un punt el 2022 i seguirà aquell ritme fins al 2026. S’hauria d’estabilitz­ar en el 97%.

Espanya no compleix aquest pronòstic ni de lluny i empitjora en aquest terreny. El deute continuarà augmentant i assolirà el 120,2% a finals del 2021, prediu el Fons, respecte al 118,4% de l’anàlisi de primavera. Malgrat que es preveu que vagi baixant, el 2026 encara estarà en el 117%.c

La previsió sobre el deute espanyol és que assolirà el 120,2% del PIB al tancament d’aquest any

 ?? NICHOLAS KAMM / AFP ?? Kristalina Georgieva, directora gerent de l’FMI
NICHOLAS KAMM / AFP Kristalina Georgieva, directora gerent de l’FMI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain