La Vanguardia (Català-1ª edició)

Georgieva valora la integritat del Fons davant el descrèdit que impulsen els EUA

- NOVA YORK Correspons­al

Kristalina Georgieva ha salvat el seu càrrec com a directora del Fons Monetari Internacio­nal (FMI). La junta de govern va expressar el dilluns total confiança en el seu lideratge després de l’acusació que, quan dirigia el Banc Mundial (BM), va intervenir en benefici de la Xina. Final de la història? No sembla tan fàcil.

“Vull començar donant les gràcies a la junta executiva per la revisió imparcial de les proves que envolten aquest assumpte i la seva conclusió que tenen total confiança en la meva capacitat per liderar el Fons”, va afirmar aquest dimecres en la primera roda de premsa després de “l’exculpació”.

“Per fi van sortir les dues versions”, va elogiar sobre la revisió. Però més enllà de l’impacte del cas en la seva pròpia persona, l’economista búlgara i el seu equip encaren el desafiamen­t de salvar el prestigi de la institució. Janet Yellen, secretària del Departamen­t del Tresor dels EUA, va replicar a la decisió de la junta que a les al·legacions contra la directora del Fons “plantegen preocupaci­ons legítimes” i va destacar en el seu comunicat que es fan passos “per reforçar la credibilit­at i la integritat de l’FMI”.

En el marc de la reunió anual de tardor de l’FMI i el BM, Georgieva va replicar que “el problema va succeir amb un controvert­it informe del Banc Mundial, no amb la investigac­ió i les dades de l’FMI. Vull posar l’accent que la nostra junta va reconèixer l’excel·lent equip del Fons i la seva integritat en els seus treballs”.

Va assegurar que aquesta experiènci­a ha de ser una bona lliçó de la qual aprendre i, encara que va dir que “amo a les dues institucio­ns”, va establir una distinció, potser per la proximitat amb la que dirigeix en l’actualitat.

“No existeix cap dubte de la credibilit­at de l’FMI o de les nostres dades, de la nostra investigac­ió. Així que diria que el problema es troba a l’altre costat del carrer”, en al·lusió directa al Banc

Mundial i les respective­s seus a Washington.

La seva considerac­ió va incloure errors de comunicaci­ó, atesa la desconnexi­ó de l’organisme al capdavant d’aquella institució, el que va impedir que els membres de l’equip no connectess­in amb els seus superiors i això va crear frustració. Va subratllar que ella va aixecar la moral en el BM, segons una enquesta interna, a l’incrementa­r la confiança entre la direcció i els empleats. “El van anomenar el factor Kristalina”, va remarcar.

En el fons del Fons hi ha una lluita entre l’estil d’Europa i el dels EUA, no disposats a aportar tants diners.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain