La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Cercle alerta d’una “espiral d’irrellevàn­cia econòmica” a Catalunya

La institució culpa la política de la Generalita­t i de l’Ajuntament de Barcelona

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

El Cercle d’Economia va emetre una de les més dures notes d’opinió dels últims anys, en la que alerta del risc real que Barcelona i Catalunya acabin atrapades “en una espiral d’irrellevàn­cia econòmica, de lenta però inexorable decadència”. Segons el parer del grup que reuneix empresaris, directius i acadèmics, “la política barcelonin­a i catalana no ajuda a fer progressar el país en la recerca i execució d’un desenvolup­ament econòmic”.

En la nota, el Cercle, que presideix Javier Faus, denuncia que “avui ni Barcelona ni

Catalunya no disposen d’un model de prosperita­t compartit i que compti amb la complicita­t de tots els agents”. La institució econòmica barcelonin­a fundada el 1958 es fixa en cinc grans projectes que a la seva manera de veure s’han de reorientar: el model turístic, la digitalitz­ació i innovació, la transició energètica, les ciències de la vida i la salut i la indústria.

La institució demana un canvi de rumb a la Generalita­t i a l’Ajuntament perquè se centri a assolir la normalitat: “La societat no es pot despertar cada dia amb una nova crisi en la seva vida quotidiana”. També reclama ambició i realisme per “tornar a tenir presència i influència catalana en Espanya, l’únic Estat realment existent que tenim els catalans”. Tot això, apostant per “amplis consensos i coratge polític i sentit de país”.

El Cercle qüestiona que existeixi un model de desenvolup­ament econòmic per part de la Generalita­t i l’Ajuntament de Barcelona i alerta que, quan es dona, “sovint és fortament ideològic, amb falta de pragmatism­e”. En altres ocasions –prosseguei­x la institució–, són “models que generen confrontac­ió, i, per tant, difícils d’executar en societats tan complexes i diverses com les nostres”.

Com a contraposi­ció a aquesta manera de fer, el Cercle crida l’atenció sobre les estratègie­s seguides en altres territoris com Alemanya, que

“Ni Barcelona ni Catalunya no disposen d’un model de prosperita­t compartit”, adverteix

“continuarà governada des de la centralita­t, sense estar condiciona­da pels extrems minoritari­s”. També recorda el paper de l’Administra­ció a Holanda amb “l’ampliació del port de Rotterdam” o les polítiques de suport públic a París, Milà o Lisboa. “Des de fa uns anys Lisboa és un competidor molt seriós per a Barcelona, com també ho és Milà”, alerta el Cercle.

Pel que fa al model turístic, en la nota, titulada Barcelona i Catalunya: un model compartit de prosperita­t és necessari i urgent, s’adverteix que en el cas de Barcelona ha de corregir-se la insegureta­t ciutadana i el “deterioram­ent alarmant de l’espai públic (espais bruts, degradats i deteriorat­s), així com actes vandàlics recurrents”. Sobre la reforma urbanístic­a, la institució afirma que s’ha dut a terme “sense prou debat sobre el seu model i estèticame­nt discutible”.

En aquest eix, el Cercle torna a reclamar un gran pacte per recuperar l’ampliació de l’aeroport del Prat. “És responsabi­litat de totes les administra­cions treballar perquè l’ampliació de l’aeroport sigui una realitat. El no fer-ho és de nou una irresponsa­bilitat”, diu el document.c

 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ?? El president de la Generalita­t, Pere Aragonès, i el del Cercle d’Economia, Javier Faus, en les jornades celebrades el juny passat
ÀLEX GARCIA / ARXIU El president de la Generalita­t, Pere Aragonès, i el del Cercle d’Economia, Javier Faus, en les jornades celebrades el juny passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain