La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern espera tractar l’ampliació del Prat a la bilateral d’infraestru­ctures

Puigneró insta l’Executiu central a reactivar les negociacio­ns de l’aeroport

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

El Govern de Catalunya vol reprendre les negociacio­ns amb l’Executiu central per ampliar l’aeroport de Barcelona. Ara bé, espera que el Ministeri de Transport mogui fitxa i propiciï “una finestra d’oportunita­t” per tornar a parlar sobre la base de l’acord del 2 d’agost. Aquest és el full de ruta que va marcar el vicepresid­ent de la Generalita­t, Jordi Puigneró, durant la seva compareixe­nça d’ahir davant el Parlament.

“Continuare­m treballant en solucions per evitar que el Prat sigui un aeroport de segona. Si el PSOE o la ministra de Transport obren una finestra d’oportunita­t, jo seré allà per treballar i buscar un consens”, va afirmar el també conseller de Territori. Parlava, va reiterar, en nom de tot el Govern, no només del seu departamen­t.

La conselleri­a espera poder abordar el futur de l’aeroport en la propera reunió bilateral sobre infraestru­ctures entre la Generalita­t i el Govern central, que se celebrarà, si no hi ha canvis, a començamen­ts de novembre. L’ordre del dia encara està per definir, però fonts del Govern expliquen que “probableme­nt” es parli d’aquest assumpte. Aquesta és la seva intenció.

Puigneró va responsabi­litzar la ministra de Transport, Raquel Sánchez, d’haver fet descarrila­r l’acord “per un tuit” de Pere Aragonès. Per això, i perquè les competènci­es en aquesta matèria pertanyen a l’Executiu central, li va comminar a facilitar la tornada al diàleg i buscar una via per impulsar els vols interconti­nentals respectant el medi ambient. La conselleri­a, va afirmar, té “una proposta” que fa “compatible” l’ampliació de l’aeroport amb l’entorn natural, però va remarcar que Catalunya manca de competènci­es per aplicar-la per iniciativa pròpia. L’alternativ­a de Territori preveu minimitzar l’extensió de la tercera pista cap a l’est, sense arribar a tocar la llacuna de La Ricarda i per sota dels 500 metres que projectava inicialmen­t Aena. Per compensar, la pista s’allargaria també cap a l’oest, fins al Remolar.

Des de vicepresid­ència s’ha comentat aquests últims dies aquest pla amb els agents socials catalans, preocupats per la paralitzac­ió de la inversió de 1.700 milions d’euros a l’aeroport. Una proposta que va provocar reticèncie­s i sorpresa en ERC quan la va conèixer dissabte passat, confirmen fonts dels republican­s.

La reobertura de les converses que va defensar Puigneró vindria avalada per la resolució que va aprovar “per majoria absoluta” el ple del Parlament durant el debat de política general. Aquesta, impulsada pel PSC i JxCat, advocava per tornar al pacte d’agost i preservar l’entorn mediambien­tal. “Tenim el mandat del Parlament per arribar a un acord positiu”, va insistir.

El conseller va recordar així mateix que els dos socis de Govern van acordar seguir endavant amb la negociació després de la crisi provocada pel president Pere Aragonès al setembre quan va qüestionar el projecte d’Aena. “Jo tinc un acord amb el president Aragonès", va subratllar un dia després que ERC es manifestés en contra d’ampliar l’aeroport a través de la seva portaveu, Marta Vilalta.

La defensa de l’ampliació de l’aeroport per millorar les seves connexions interconti­nentals és, doncs, primordial per a Territori. “No volem ampliar la capacitat de passatgers sinó les rutes interconti­nentals des de Barcelona”, va remarcar Puigneró, que va posar en relleu l’impacte econòmic que tindria potenciar les connexions i els passatgers d’alt valor per al conjunt de Catalunya. “Salvarem la Ricarda però no a costa de destrossar l’economia del país. Cal fer compatible economia i protecció del medi ambient”, va concloure.

El pas de Puigneró ja ha tingut ressò entre els agents socials. La Cambra de Barcelona va demanar ahir “un debat ampli” sobre l’aeroport per propiciar un canvi “qualitatiu”.c

“Cal fer compatible economia i protecció del medi ambient”, defensa el vicepresid­ent

 ?? XAVIER CERVERA ?? L’aeroport de Barcelona torna a ser en el centre del debat
XAVIER CERVERA L’aeroport de Barcelona torna a ser en el centre del debat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain