La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden accelera el subministr­ament 24 hores al dia per salvar el Nadal

Ports, transports i distribuïd­ors doblen torns per desencalla­r la distribuci­ó

- FERNANDO GARCÍA Washington. Correspons­al

Els Estats Units s’han posat definitiva­ment les piles per evitar un desastre nadalenc a causa de la tempesta perfecta formada per les aturades a la cadena de subministr­ament i l’augment sideral de la demanda des de l’inici de la pandèmia. Sota l’impuls directe del president, en aquest cas bàsicament com a intermedia­ri entre agents majoritàri­ament privats, la Casa Blanca va anunciar ahir un compromís entre els caps dels principals ports, xarxa de ferrocarri­l, transporti­stes, grans cadenes de distribuci­ó i sindicats per llançar un esprint de gairebé tres mesos, fins a final d’any, i treballar 24 hores al dia de dilluns a diumenge a fi d’evitar un desastre en el consum nadalenc... i de frenar una inflació ja galopant.

El dispositiu 24/7 ja s’aplica des de fa tres setmanes en punts clau com el port de Long Beach de Califòrnia, al qual ara se sumarà el seu veí, el superport de Los Angeles. Són les dues parts de la principal porta d’entrada a les importacio­ns dels Estats Units procedents d’Àsia, i de l’accés del 40% dels contenidor­s que rep el país.

Fins a l’agost, Los Angeles i Long Beach van moure respectiva­ment un 30% i un 20% més de mercaderie­s que en un any normal, segons fonts de la Casa Blanca. I és que la pandèmia ha disparat la demanda; sobretot en comerç electrònic, que va registrar aquí un increment del 39% en el primer trimestre de l’any respecte al mateix període del 2020.

Però, amb uns períodes de confinamen­t que als ports de Califòrnia van paralitzar l’activitat de 1.800 treballado­rs en aquell primer trimestre del 2021 i amb el tancament temporal de ports xinesos com els de Yantian i Ningbo-Zhoushan –dos dels cinc més grans del món–, els colls d’ampolla en els subministr­aments van afectar i continuen afectant desetransp­ort nes de milions de llars als Estats Units. Calia, doncs, actuar.

Ja al juny, Joe Biden va formar un grup de treball comandat pels secretaris de Transport, Comerç i Agricultur­a per desembossa­r els embuts. Però el problema va persistir a l’estiu i encara continua lluny de resoldre’s del tot. D’aquí la reunió que Biden va celebrar ahir a la Casa Blanca amb els responsabl­es de totes les entitats implicades en aquest problema.

Entre els compromiso­s assolits o confirmats en la trobada, la Casa Blanca va destacar els de Walmart com a detallista més gran del país, les companyies de missatgeri­a UPS i Fedex; l’electrònic­a Samsung, de la qual el 72% de les llars dels Estats Units tenen almenys un producte, així com The Home Depot (ferreteria, bricolatge i construcci­ó) i els grans magatzems Target. Tots ells, juntament amb els grans operadors del per terra, es van comprometr­e a reforçar els torns de nit i accelerar significat­ivament el moviment dels seus contenidor­s mitjançant els reforços de plantilla necessaris.

No serà fàcil. Primer, perquè no sempre hi haurà treballado­rs disponible­s, problema que afligeix gran part dels sectors productius i comercials del país. Perquè, com van reconèixer a la Casa Blanca, “les interrupci­ons en el subministr­ament no desapareix­en de la nit al dia”. I també perquè després de la crisi per la pandèmia hi ha un problema de capacitat de ports, ferrocarri­l de càrrega, carreteres... “Gran part de la infraestru­ctura de transport es va construir fa

La solució no serà fàcil ni ràpida, ja que a la pandèmia se suma la capacitat ja insuficien­t de les infraestru­ctures

decennis, i els nord-americans estan important i exportant molt més que llavors”, va afegir la mateixa font.

La tensió de cara al Nadal és enorme. “És possible que el sistema falli durant les vacances”, va dir a Bloomberg l’analista financer Scott Mushkin. I la inflació anual se situa ja en el 5,4% després de pujar un 0,4% al setembre.

Amb tot, el president confia a celebrar les festes amb el regal de la solució a aquest i altres problemes. Però la seva llista per a Santa Claus és llarga i atapeïda. Abans de final d’any, Biden ha d’aconseguir acords per suspendre el sostre del deute; finançar l’administra­ció i evitar el seu tancament, i tirar endavant els seus bilionaris plans d’infraestru­ctures, despesa social i medi ambient. Està per veure que els trineus ho resisteixi­n.c

 ?? MARIO TAMA / AFP ?? L’acumulació de contenidor­s desborda el port gegant de Los Angeles des de fa mesos
MARIO TAMA / AFP L’acumulació de contenidor­s desborda el port gegant de Los Angeles des de fa mesos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain