La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un mínim de 12.000 menors més en situació de pobresa a Barcelona

-

La covid ha deixat entre 12.000 i 18.000 menors més en risc de pobresa a Barcelona, segons la projecció feta per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolit­ans (Iermb). D’aquesta manera, i en el pitjor dels escenaris, més de 92.000 nens i joves que encara no han fet els 18 anys estarien en aquesta situació per l’impacte de la pandèmia en les economies de les seves famílies. Aquestes són algunes de les dades destacades ahir per la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, durant la presentaci­ó del pla d’infància de la ciutat per al període 2021-2030. Fins al 2023 es preveuen invertir fins a 330 milions d’euros, dels quals 250 a combatre l’exclusió que pateix aquest col∙lectiu.

Les últimes estadístiq­ues de què es disposen són del període 2018-2019, quan la taxa de risc de pobresa moderada de les persones d’entre zero i 17 anys era d’un 30,4% i afectava gairebé 75.000 persones. Els càlculs fets per l’Iermb apunten que aquest percentatg­e hauria augmentat entre cinc i set punts durant el 2020, amb la qual cosa en el pitjor dels casos el nombre de menors afectats superaria l’esmentada xifra de 92.000.

Cal apuntar que el llindar de pobresa es fixa en un 60% de la mediana dels ingressos per unitat de consum de les llars. La mediana és el valor que, ordenant tots els individus de menys a més ingressos, deixa una meitat d’aquests individus per sota de l’esmentat valor i l’altra meitat per sobre. Per tant, el llindar de pobresa puja o baixa en la mesura que puja o baixa la mediana dels ingressos.

El regidor d’Infància i Joventut,

El pla d’infància preveu 250 milions d’euros fins al 2023 per combatre l’exclusió de nens i adolescent­s

Joan Ramon Riera, va destacar ahir que més de 150 persones han participat en l’elaboració d’aquest pla, que persegueix l’objectiu de millorar la qualitat de vida de nens i adolescent­s i que, per primera vegada, s’elabora per un període de deu anys. Algunes de les actuacions destacades són definir un mètode de cribratge per valorar la vulnerabil­itat social dels menors; augmentar l’oferta de llars d’infants i de recursos en salut mental, i avançar en el programa per a la prevenció de la violència sexual.

Més d’una tercera part de les accions pretenen donar resposta al preocupant increment de la pobresa infantil amb un pla de xoc contra la segregació escolar fomentant la reducció de les desigualta­ts en l’accés a tractament­s sanitaris no coberts per la sanitat pública i amb el fons extraordin­ari d’ajuts d’emergència social per a la franja de zero a 16 anys.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain