La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden encoratja els cubans a desafiar el règim en una gran marxa prohibida

Tensió a l’illa per la manifestac­ió del 15 de novembre després dels fets de juliol

-

Els milers de cubans que l’11 de juliol van plantar cara al Govern en massives manifestac­ions reprimides amb violència per la policia no volen rendir-se i estan disposats a repetir.

Però la marxa pacífica que preparen ara, el 15 de novembre a l’Havana i altres ciutats, és diferent. Els convocants, agrupats en la plataforma cívica Archipiéla­go, van demanar permís per marxar pels carrers –fet insòlit a l’illa–, en principi el 20 de novembre. Llavors els governants van cridar a files l’exèrcit per a uns exercicis militars entre el 18 i el 20 d’aquest mes. Els organitzad­ors de la marxa van avançar la data al dia 15. I l’Executiu de Miguel Díaz-Canel va prohibir les concentrac­ions. Però els convocants mantenen els plans. I ara tenen el suport i encoratjam­ent del president dels Estats Units. Un còctel explosiu.

Les demandes del grup Archipiéla­go, el principal cap visible del qual és el dramaturg Yunior García Aguilera, són simples i contundent­s. Demanen “respecte als drets humans, l’alliberame­nt dels presos polítics, el final de la violència i una solució de les diferèncie­s entre cubans per vies democràtiq­ues i pacífiques”.

El col·lectiu invoca el dret de manifestac­ió consagrat –teòricamen­t– a l’article 56 de la Constituci­ó cubana. Però els governants repliquen que per damunt de tot hi ha l’article 4 del mateix text, que estableix el caràcter “irrevocabl­e” del socialisme. Tota acció exercida per qüestionar en contra de tal disposició, al·leguen, “és il·lícita”.

A través d’un comunicat oficial de la Casa Blanca, Joe Biden va expressar el cap de setmana la seva “condemna enèrgica” de la prohibició de la marxa. “Al negar-se a permetre aquestes manifestac­ions, el règim de l’Havana demostra clarament que no està disposat a honrar o defensar els drets humans i les llibertats fonamental­s dels cubans”, va assenyalar.

I què cal esperar de la múltiple marxa del 15 de novembre? Tot en general i res en l’immediat i concret. Tot, perquè “la gran marxa que el nostre poble va emprendre al juliol ja no s’atura i va més enllà” de les convocatòr­ies concretes, diu en entrevista telefònica amb La Vanguardia l’escriptora cubana Wendy Guerra, compromesa amb el nou moviment. L’autora de Todos se van o qual cosa els ha fet guanyar “impopulari­tat davant la resta del món” i fins i tot descrèdit davant l’esquerra internacio­nal, opina. Perquè, “per als demòcrates, això és una vergonya”. El règim s’ha convertit en “un negoci familiar que ja no pot presentar-se com a estendard d’una utopia socialista”. I “el mite de la sanitat i l’educació, que són un desastre, ja va desaparèix­er”.

Però el camí és “molt llarg”, prosseguei­x la novel·lista i poeta. Perquè, malgrat les continuade­s acusacions del govern sobre suposats vincles del grup Archipiéla­go amb la CIA, el moviment no té recursos ni finançamen­t per combatre el Govern, que és “el que té les armes” i la capacitat i determinac­ió de castigar els rebels. Els promotors de la marxa de novembre i els qui els segueixen hauran de “trobar els mitjans de lluita”, fer-se sentir als mitjans estrangers i organitzar­se sense comptar gaire amb Washington, “que ja no està per la feina d’entrar a cap país sinó en tot cas de sortir d’on era”.

Potser el 15 de novembre no pugui passar res determinan­t. Sobretot perquè les ciutats estaran preses per la policia. Però ara com ara “no existeix més solució que la del poble llançant-se als carrers en massa”. Encara que hi hagi “vessament de sang”. Wendy Guerra ho veu inevitable. Però el canvi a Cuba també ho és, creu ella. O hi confia.

“Hi haurà vessament de sang; però ara els cubans veuen que no hi ha res a perdre”, diu Wendy Guerra

 ?? ?? Grups de contramani­festants encoratjat­s pel president Díaz-Canel van sortir als carrers a reprimir les protestes de juliol
Grups de contramani­festants encoratjat­s pel president Díaz-Canel van sortir als carrers a reprimir les protestes de juliol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain