La Vanguardia (Català-1ª edició)

La socialista Hidalgo intenta rellançar la seva afeblida candidatur­a a l’Elisi

Atac a la “verticalit­at” de Macron i promesa de “reconquest­a social i ecològica”

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

L’alcaldessa de París i candidata socialista a l’Elisi el proper mes d’abril, Anne Hidalgo, va prometre ahir tirar endavant “un projecte de reconquest­a social, ecològica i democràtic­a” per a França. Hidalgo intenta rellançar una campanya que va començar molt feble i amb sondejos extremadam­ent desfavorab­les.

La candidata va parlar a la convenció d’investidur­a del Partit Socialista (PS), celebrada a Lilla, al nord del país, ciutat on és alcaldessa l’exministra Martine Aubry –filla de Jacques Delors–, amb qui Hidalgo va treballar a l’inici de la seva carrera política.

La família socialista francesa, que ha patit força desercions els últims anys, té por que pugui repetir-se la catàstrofe del 2017, quan el seu candidat, Benoît Hamon, va obtenir un esquifit 6,35% en la primera volta. L’última enquesta dona a Hidalgo encara menys, un 5%, per sota d’altres candidats d’esquerra com el verd Yannick Jadot i el radical Jean-Luc Mélenchon, líder del partit França Insubmisa.

En un discurs d’una mica més de cinquanta minuts, Hidalgo va rebutjar “la capitalitz­ació identitàri­a”, “el replegamen­t nacionalis­ta” i “l’exclusió dels febles”. No va citar el polemista d’extrema dreta Éric Zemmour, que puja com l’escuma en les enquestes, però quedava clar que ell era el destinatar­i de les seves paraules. La candidata socialista va denunciar que alguns donen una imatge falsejada d’un passat imaginari de França que en realitat no va existir mai.

El president Emmanuel Macron també va ser a la diana d’Hidalgo. Sense pronunciar­ne el nom, la seva rival socialista va deplorar la “verticalit­at” amb què exerceix el poder i el fet que, segons ella, “els francesos estan més dividits que mai”. L’alcaldessa de París va advertir que “a França no hi ha Júpiter” ni “salvador suprem” ni “home providenci­al”. A més, va emfasitzar que ella posarà l’accent en una política de veritat feminista.

La candidata va enumerar algunes propostes concretes de millora en l’àmbit sanitari, social i de medi ambient. Va prometre un subsidi d’atur universal, donar prioritat a la salut mental i una llei per a la mort digna (eutanàsia). Va reiterar la polèmica idea de doblar el sou dels mestres, que molts veuen demagògica perquè no va acompanyad­a d’un pla de finançamen­t creïble. També va fer seva la iniciativa dels socialdemò­crates alemanys d’atorgar el dret de vot als més grans de 16 anys.

Diversos oradors previs a Hidalgo van destacar l’origen espanyol de la candidata (nascuda a San Fernando, Cadis, fa 62 anys) i la seva família de classe humil, amb pare electricis­ta i mare cosidora. El primer secretari del PS, Olivier Faure, la va posar com a exemple dels valors de la República Francesa, que permet a algú com ella arribar a ser alcaldessa de la capital i aspirant a la presidènci­a.

Entre els seus elogis, Faure va fer una referència una mica arriscada des del punt de vista històric i polític, pensant que agradaria a Hidalgo i a l’audiència. Parlant d’Espanya i dels principis compartits de l’esquerra francesa, va citar la líder comunista Dolores Ibarruri, la Pasionaria, i la seva cèlebre frase “és millor morir a peu dret que viure de genolls”. Els 1.700 assistents a la convenció de Lilla, descol·locats per l’evocació de la figura comunista ibèrica durant la Guerra Civil, van dubtar entre aplaudir o no.

La directora de la campanya d’Hidalgo i alcaldessa de Nantes, Johanna Rolland, va posar l’èmfasi en l’equip d’alcaldes que acompanya la candidata –els de Rouen, Rennes, Clermont-Ferrand, Cherbourg i altres ciutats–, una estructura que l’ha d’ajudar a mobilitzar el vot, tot i que fins ara no ha resultat eficaç per enfortir la candidatur­a.

Hidalgo s’esforça per trencar un relat mediàtic que ha estat molt negatiu per a ella els últims mesos. “Per què la seva campanya no s’enlaira”, es va preguntar ahir el principal diari de la capital francesa, Le Parisien, en una portada dedicada a Hidalgo. Mentre la candidata parlava a Lilla, les cadenes de televisió d’informació contínua només van connectar de manera intermiten­t amb l’acte. Va ser important que Hidalgo, amb energia i determinac­ió, digués, en un moment donat, que anirà “fins al final”, esvaint així alguns dubtes sobre si, ateses les perspectiv­es poc encoratjad­ores, podria llançar la tovallola a favor d’un altre candidat d’esquerra més ben col·locat per passar a la segona volta.

L’alcaldessa de París reitera la seva promesa de doblar el sou dels mestres i fer una llei d’eutanàsia

“Aniré fins al final”, garanteix la candidata per esvair el dubte que pugui llançar la tovallola

 ?? THOMAS LO PRESTI / A P ?? Anne Hidalgo, en primer pla, amb la seva amfitriona a Lilla, l’exministra Martine Aubry, alcaldessa de la ciutat del nord
THOMAS LO PRESTI / A P Anne Hidalgo, en primer pla, amb la seva amfitriona a Lilla, l’exministra Martine Aubry, alcaldessa de la ciutat del nord

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain