La Vanguardia (Català-1ª edició)

Erdogan vol declarar persona non grata deu ambaixador­s occidental­s

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

El president turc Recep Tayyip Erdogan diu que ha donat instruccio­ns per declarar persona non grata deu ambaixador­s occidental­s, per interposar-se en el cas Kavala. Ho va revelar ahir Erdogan, en un míting televisat a Eskisehir.

Erdogan considera inadmissib­le el manifest conjunt d’aquests diplomàtic­s, amb què dilluns demanaven alliberar el magnat i activista Osman Kavala, acusat de subversió, i que es troba empresonat des de fa quatre anys per haver promogut suposadame­nt les protestes antigovern­amentals del 2013 al parc Gezi d’Istanbul i, més tard, pel seu presumpte contacte amb persones implicades en el motí del 2016.

La intervenci­ó diplomàtic­a va ser atacada en el seu moment per Erdogan, que va ordenar al seu ministre d’Exteriors que obtingués explicacio­ns de cada un dels ambaixador­s d’Alemanya, França, els EUA, el Canadà, Dinamarca, els Països Baixos, Suècia, Noruega, Finlàndia i Nova Zelanda.

Ahir, tot i això, Erdogan va anar més lluny sol·licitant al seu ministre que comenci de seguida el que a la pràctica suposaria el primer pas per expulsar-los. “Ara sabran el que és Turquia. I si encara no ho saben, que se’n vagin”, va afirmar.

Una vegada més, Erdogan es va referir a Kavala com “l’home a Turquia de George Soros”, el magnat dels Estats Units contra qui també acostuma a llançar els dards el president hongarès Viktor Orbán.

Tot i això, la cotització de la lira, en mínims històrics, fa sorgir dubtes sobre una mesura tan provocador­a.

Juntament amb Kavala, ara es jutja en rebel·lia el professor dels Estats Units d’origen turcosefar­dita Henri Barkey.

Ja el 2019 el Tribunal Europeu de Drets Humans va decidir a favor de Kavala, que aquesta mateixa setmana ha declarat que no es presentarà a les noves vistes “perquè és impossible tenir un judici just”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain