La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia vol detenir l’ex pres que va filtrar els vídeos de tortures

Savélyev va fugir quan va difondre les gravacions i demana asil a França

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Serguei Savélyev se’n va anar de Rússia aquesta setmana perquè temia que el matessin. A començamen­ts d’octubre es van publicar nombrosos vídeos de tortures i violacions comeses en una presó de l’óblast de Saràtov (a la regió del Volga). Les autoritats van expulsar diversos alts càrrecs del servei de presons, però ara també pretenen castigar la persona que va filtrar els vídeos. Ahir dissabte el Ministeri de l’Interior va col∙locar Savélyev en la llista de persones buscades per la policia.

La fitxa de Savélyev, de nacionalit­at bielorussa i 31 anys, va aparèixer a la pàgina web del ministeri. Tot i que s’indica que és sospitós d’un delicte recollit en el codi penal, no s’especifica el motiu concret pel qual se’l busca.

L’organitzac­ió de drets humans Gulagu.net va publicar a començamen­ts de mes diversos vídeos que, segons el seu fundador, Vladímir Osetxkin, s’havien filmat a l’hospital de tuberculos­os número 1 dels Serveis Penitencia­ris de Saràtov. S’hi podien veure descarnade­s tortures i violacions de presos.

Les atrocitats les cometien altres interns, obligats per l’administra­ció del penal i sota supervisió de diversos funcionari­s de la presó per obtenir confession­s sota coacció.

Gulagu.net va rebre més de mil arxius, que inclouen vídeos de violacions i tortures comeses entre el 2018 i el 2020, també en presons de les regions d’Irkutsk (Sibèria) i Vladímir (Rússia europea). Els enregistra­ments demostren que la tortura és una pràctica habitual en el sistema carcerari d’aquestes regions, assegura Osetxkin. L’activista va crear l’oenagé el 2011 per denunciar les tortures i la corrupció en el sistema penitencia­ri rus. Més tard va deixar Rússia, el 2015, i es va exiliar a França. El mes de juliol les autoritats russes van bloquejar el seu web.

Osetxkin va revelar que el material li va fer arribar a Savélyev. En lloc de donar-li les gràcies, la Policia i l’FSB preparen la documentac­ió per detenir-lo i aconseguir la seva extradició a Rússia, ha denunciat. “Les forces de seguretat tracten de tancar la boca a l’home que va ajudar el món a conèixer crims de lesa humanitat”, ha dit en un missatge publicat a Telegram, i en el qual acusa el president de Rússia, Vladímir Putin, d’autoritzar-lo.

Abans, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, havia admès que el president rus té coneixemen­t dels vídeos. “Aquests s’han convertit en la base perquè les organitzac­ions afectades duguin a terme les inspeccion­s necessàrie­s. Hem d’esperar els resultats”, va assegurar. El Comitè d’Instrucció, que a Rússia s’encarrega de grans crims, va obrir set causes penals basant-se en els vídeos publicats. Almenys quatre funcionari­s de presons han estat acomiadats.

El filtrador Savélyev va explicar tota la seva odissea aquesta setmana en una entrevista en la BBC. Condemnat a nou anys de presó per tràfic de drogues el 2013, va acabar complint la pena a la presó de Saràtov. Durant dos anys li van encarregar el mantenimen­t dels ordinadors de la presó. En un moment donat va topar amb els vídeos de les tortures. “Simplement, vaig guardar i vaig copiar aquells que se suposa que calia esborrar”, va comentar.

Després de set anys i mig de presó, Savélyev va aconseguir la llibertat el febrer passat. Només llavors va decidir lliurar aquesta documentac­ió a Gulagu.net.

A causa de l’impacte dels vídeos, Savélyev estava segur que no “el deixarien anar-se’n de Rússia”. Algú el va començar a trucar constantme­nt per telèfon, “proposant cooperació”. Temia que

Els torturador­s eren altres interns, per ordre de la direcció, per aconseguir confession­s sota coacció

“Volen silenciar qui va ajudar a conèixer crims de lesa humanitat”, denuncia l’oenagé Gulagu.net

d’un moment a l’altre fos detingut, així que va viatjar de Novossibir­sk a Moscou amb la intenció de sortir del país. Una vegada a l’aeroport de Domodédovo, tot i això, va decidir no fugir en avió. Va viatjar a Bielorússi­a en un minibús. D’aquí va volar a Istanbul, després a Tunísia i, finalment, va volar fins a França, on ha demanat asil polític.

 ?? IRINA BIRIUKOVA ?? Imatges de tortures a les presons russes el 2018
IRINA BIRIUKOVA Imatges de tortures a les presons russes el 2018

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain