La Vanguardia (Català-1ª edició)

Facebook va contribuir decisivame­nt a organitzar l’assalt del 6 de gener

-

Mark Zuckerberg vol canviar el nom de Facebook per donar a entendre que ha pres un nou rumb, allunyat de les acusacions de fomentar conspiraci­ons amb el simple objectiu d’obtenir beneficis. Però la iniciativa sembla només un cop d’efecte així que es coneixen més dades sobre la conducta de la xarxa social. Segons documents facilitats per la informant interna Frances Haugen, les males pràctiques de la companyia i la seva desídia van jugar un paper clau en l’organitzac­ió i el reclutamen­t de l’assalt al Congrés dels Estats Units, el passat 6 de gener, que perseguien impedir la ratificaci­ó de Joe Biden com a president del país.

Facebook i les seves plataforme­s (Instagram i Whatsapp) van contribuir de forma decisiva a la trama colpista d’aquella jornada, i van fer cas omís de les alarmes que els seus empleats van fer sonar. L’empresa va rebutjar les recomanaci­ons de la seva junta de revisió, que va estudiar com les polítiques de la plataforma van contribuir a la violència del 6 de gener.

Centenars de pàgines lliurades per Haugen a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (SEC), ara també en possessió del Congrés, descriuen com la companyia es va afanyar a desmuntar totes les mesures que havien contribuït a reprimir la desinforma­ció i les falsedats. Les presses per restaurar aquells recursos el 6 de gener no van ser suficients per frenar l’augment dels post carregats d’odi i venjatius, assenyalen aquests documents, avançats per The Washington Post i The New York Times. Un informe intern va concloure que, les setmanes posteriors a les eleccions de novembre, després de la clara victòria de Biden, Facebook no va actuar amb energia per impedir el moviment Stop the Steal . ●

La xarxa va desatendre els treballado­rs i va rebutjar les recomanaci­ons de la junta de revisió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain