La Vanguardia (Català-1ª edició)

Àustria amenaça amb el confinamen­t per als que no s’hagin vacunat

-

Els ciutadans que no s’hagin vacunat del coronaviru­s podrien tenir restriccio­ns, i fins i tot de confinamen­t domiciliar­i en el cas que el nombre de persones encomanade­s augmenti els pròxims dies, va explicar el canceller austríac, Alexander Schallenbe­rg. La notícia va transcendi­r a la reunió que Schallenbe­rg va mantenir divendres amb els responsabl­es estatals del control de la pandèmia per discutir una resposta efectiva a l’augment de casos. “No podem mirar encara la pandèmia pel mirall del retrovisor”, va afirmar Schallenbe­rg. “Hem ensopegat amb la població que no s’ha vacunat”, va afegir.

El paràmetre pel qual es guiaran les autoritats austríaque­s per prendre aquesta decisió és el nombre d’encomanats ingressats a les unitats de cures intensives (uci). Si aquests arriben als 500, cosa que suposaria una quarta part de la capacitat total de les ucis del país, l’entrada a restaurant­s i hotels estarà reservada només als que s’hagin vacunat o hagin passat la malaltia.

En el cas que el nombre de malalts ingressats a les ucis superi el nombre de 600, això és, una tercera part de la capacitat del sistema sanitari, el govern imposarà als no vacunats restriccio­ns a l’hora de circular. En aquest cas, només podrien marxar de casa per raons molt específiqu­es.

El nombre de persones ingressade­s a les ucis s’ha mantingut els últims mesos al voltant de les 19. Tot i això, la setmana passada Àustria va informar de 20.408 nous casos, cosa que ha fet pujar la ràtio de contagis per cada 100.00 habitants fins a arribar als 228,5 casos en l’última setmana.

Fa una setmana, aquesta mateixa ràtio es trobava en els 152,5 per cada 100.000 habitants. Encara que el govern d’Àustria ha estat molt actiu a l’hora d’animar els ciutadans perquè es vacunin, l’esforç s’ha alentit els últims mesos. Es calcula que al voltant d’un 65,4% de la població ha rebut una dosi de la vacuna i un altre 62,2% està completame­nt vacunada.

La vacunació de la població és el diferencia­l determinan­t en l’expansió del que als països de l’Est d’Europa qualifique­n de quarta onada. Tant Rússia com Ucraïna o les veïnes Letònia i Txèquia registren rècords diaris en el nombre de contagis. El cas més clar és el de Rússia, on l’explosió de nous casos és de tal magnitud –i els nivells de vacunació tan baixos– que ha situat Europa com l’única regió al món en què la pandèmia va pujant.

L’aparició al Regne Unit d’una nova variant del coronaviru­s, la delta plus, aparentmen­t més contagiosa, està complicant l’entrada del continent a la tardor.

L’Europa oriental, i particular­ment Rússia, és l’escenari d’una nova onada de contagis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain