La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PNB, a punt de tornar a París

La llei de Memòria facilita als ‘jeltzales’ recobrar el palauet del Cervantes a l’Avenue Marceau, en mans de l’Estat espanyol

- ÀLEX TORT

Fa anys i panys que el PNB remou cel i terra per recuperar el palauet de París, al número 11 de l’Avenue Marceau, on es va instal·lar el Govern basc a l’exili del 1937 al 1940 i del 1944 al 1951. Des de llavors està en mans de l’Estat espanyol i avui és la seu de la biblioteca Octavio Paz de l’Institut Cervantes. Ara la tramitació recent al Congrés de la llei de Memòria Democràtic­a podria obrir la porta perquè els jeltzales recobrin l’immoble, però aquest cop no han fet soroll. No és estrany. No els calen escarafall­s, perquè si s’aprova la norma el partit nacionalis­ta ho té a tocar.

La clau és gairebé al final del text proposat i registrat pel Govern central, en una disposició addicional, la novena (vegeu els articles adjunts). L’articulat permet esquivar i deixar sense efecte totes les traves i sentències judicials que hi ha hagut fins ara perquè el PNB aconseguei­xi la propietat de iure. Fonts parlamentà­ries asseguren que és un punt que el partit va pactar incorporar a la llei amb la Moncloa “amb discreció”, un extrem que no confirmen des de les files dels jeltzales, però sí que admeten que són “plenament coneixedor­s” de la disposició addicional.

La història de la propietat del palauet és enrevessad­a. A grans trets, la formació basca explica que el van adquirir el 1937 del matrimoni nord-americà Alfred Benhaim i Hélène Brown. A les escripture­s de compravend­a hi figurava l’empresari Marino de Gamboa, vinculat al partit, perquè s’hi establís primer la delegació del Govern basc a París, i a partir del 1939, la seu del mateix executiu d’Euskadi a l’exili.

Va durar poc. La Gestapo va entrar a l’immoble el juny del 1940 i el va cedir al règim de Franco, que hi va establir la seva base per a tasques d’espionatge i confiscaci­ó de béns mitjançant la Comissió de Recuperaci­ó, ideada per apoderar-se de tots els béns que van ser salvaguard­ats a l’estranger pels republican­s.

També des d’aquí, per exemple, es van coordinar agents de la policia espanyola, entre ells el comissari Urraca Rendueles, per capturar el president Lluís Companys i perseguir el lehendakar­i José Antonio Aguirre.

L’ambaixada espanyola va obtenir el 1941 –fermament el 1943– el permís judicial francès per embargar tots els béns de l’Avenue Marceau. La tapadora d’adjudicar la propietat a Finances et Entreprise­s, societat anònima amb què els bascos van mirar d’esquivar la confiscaci­ó abans que els nazis entressin a París, no va funcionar.

El Govern basc va poder tornar al palauet l’any 1944, amb la fugida dels nazis i els franquiste­s. A partir del 1945 i fins al 1951 es van obrir una sèrie de litigis per deixar sense efecte les anteriors resolucion­s judicials. Finalment aquell darrer any, el 28 de juny, els representa­nts bascos van ser desallotja­ts pel Tribunal Civil del Sena.

Des de llavors el PNB ha exigit una vegada i una altra recuperar una de les seus de l’Institut Cervantes a París (té un altre edifici a prop del que reclama el partit), situat en ple centre de París, al denominat triangle d’or, on es concentra part del luxe de la ciutat.

Van negociar amb José María Aznar, el 1996, a canvi del seu suport; també amb José Luis Rodríguez Zapatero. Van presentar proposicio­ns de llei al Congrés, al Senat, apel·lant a la llei 43/1998, del 15 de desembre, de Restitució o Compensaci­ó als Partits Polítics de Béns i Drets Confiscats... Res ha funcionat. El Tribunal Suprem va donar l’afer per tancat el 2003.

No obstant això, si es posa en marxa la llei de Memòria Democràtic­a el PNB ho tindrà pràcticame­nt fet. Des del Congrés apunten que els articles de la disposició addicional estan fets ad hoc perquè la formació basca aconseguei­xi el palauet –de fet, també podrien recuperar dues propietats més a França, a les localitats de Noyon i Compans–.

No consta, per exemple, que partits històrics catalans com ERC tinguin o reclamin propie

Al Congrés afirmen que el text de la disposició addicional és ad hoc i pactat entre la Moncloa i els bascos

El partit va cedir la finca al govern a l’exili d’Euskadi; la Gestapo la va espoliar i la va deixar en mans del franquisme

tats a l’estranger arrabassat­s pel franquisme. Però la recuperaci­ó d’aquesta seu podria suposar una empenta més per obrir pas a reclamacio­ns d’altres formacions i entitats civils que encara tenen immobles a Espanya en possessió de l’Estat des del franquisme.

Els penebistes prefereixe­n passar-hi d’esquitllen­tes, perquè hi ha la certesa que el PP i Vox d’una palla en faran un paller. L’edifici que va albergar el Govern basc a l’exili té un gran valor sentimenta­l i simbòlic. I tot i que el PNB no ha expressat mai aquesta motivació, també té un valor econòmic: l’informe Galtier del 1989 el va taxar en 1.000 milions de pessetes, uns 6 milions d’euros. Només consideran­t la inflació a França fins al 2021, serien pel cap baix uns 10 milions actuals.

 ?? LV ?? A Paris. El president del PNB, Andoni Ortuzar, es va fotografia­r davant del palauet el 2018 per reclamar-ne la devolució
LV A Paris. El president del PNB, Andoni Ortuzar, es va fotografia­r davant del palauet el 2018 per reclamar-ne la devolució

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain