La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC, Junts, PDECat i CUP exigeixen la devolució d’ateneus espoliats per Franco

- À TORT

Gairebé cinquanta anys després de la fi del règim franquista, l’Estat segueix en possessió de béns immobles que van ser requisats el 1939 per la dictadura. I gairebé cinquanta anys després, encara avui entitats, ateneus i cooperativ­es han de reclamar la devolució d’aquestes propietats. El darrer intent serà al Congrés, en el marc de la llei de Memòria Democràtic­a, que va entrar a tràmit fa uns dies per procedimen­t d’urgència, ja que, segons ha pogut saber La Vanguardia, ERC, Junts, el PDECat i la CUP subscriuen una esmena que en demana el rescabalam­ent d’una vegada per totes.

“L’Estat restituirà en els termes establerts per la present llei els béns immobles i drets de contingut patrimonia­l dels quals fossin titulars els ateneus, cooperativ­es i ens assimilats que els van ser confiscats en aplicació del decret del 13 de setembre del 1936, de la llei del 9 de febrer del 1939 de Responsabi­litats Polítiques i la llei del 23 de setembre del 1939 sobre béns dels antics sindicats marxistes i anarquiste­s”, es diu a l’escrit.

La iniciativa va a càrrec de la Federació d’Ateneus de Catalunya i la Xarxa d’Ateneus Represalia­ts. La doctora en Història Contemporà­nia Neus Moran ha fet una ingent recerca sobre els ateneus i fins avui ha identifica­t a Catalunya 291 propietats de 232 entitats que varen patir la requisa abans d’acabar la Guerra Civil. D’aquestes societats n’hi ha moltes d’extingides, però Moran assegura que es poden rastrejar les compravend­es perquè els descendent­s obtinguin indemnitza­cions.

L’esmena no reclama amb noms i cognoms el rescabalam­ent d’ateneus concrets i tampoc es limita a exigir la restitució per a entitats catalanes. És extensiva, per la qual cosa si s’aprova se’n podrien beneficiar autonomies com Extremadur­a, Andalusia o Castella i Lleó, on també hi ha força propietats encara en mans de l’Estat.

A Catalunya s’han identifica­t fins a 291 propietats en mans de l’Estat de 232 entitats que van patir la requisa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain