La Vanguardia (Català-1ª edició)

El decàleg de les víctimes d’ETA

Deu anys després del final del terrorisme i de la declaració de l’esquerra abertzale dilluns, col·lectius de víctimes sintetitze­n les seves demandes per abordar justícia, reparació o llaurar la memòria

- ANDE GOYOAGA Balbao

La declaració solemne de l’esquerra abertzale sobre el dany causat i el compromís de provar de mitigar-lo no ha acabat de satisfer les víctimes. Algunes, com Rosa Lluch o María Jauregi, han aplaudit el pronunciam­ent i ho han considerat un gest “molt important” o “un pas gegant”, respectiva­ment. D’altres s’han mostrat més crítiques, l’han posat en dubte en espera de nous passos o, directamen­t, l’han considerat “una presa de pèl”. En tots els casos, les víctimes han coincidit a reclamar que el pronunciat a Aiete es tradueixi en fets concrets i conseqüent­s.

Malgrat que dins de les víctimes del terrorisme hi ha una enorme pluralitat, la majoria coincideix en algunes prioritats. El Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme Covite, la Fundació Fernando Buesa i l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzac­ions Terroriste­s sintetitze­n per a La Vanguardia quines són les seves demandes 10 anys després del final del terrorisme d’ETA i una vegada coneguda la declaració de dilluns.

Un dels punts en els què totes les víctimes coincideix­en i que aquest estiu ha recobrat actualitat és l’exigència del final dels ongi etorris. Marta Buesa, filla de Fernando Buesa i vicepresid­enta de la Fundació que porta el nom del polític socialista, va un pas més enllà respecte a aquest capítol: “Han de cessar els homenatges als presos, la simbologia de suport a ETA en l’espai públic (cartells, pintades, murals...) i el sabotatge a les plaques col·locades en memòria de les víctimes”.

En el cas concret d’aquests actes de rebuda o homenatge a presos que surten de presó, fa anys que les víctimes denuncien que constituei­xen una humiliació. En aquest sentit, diversos col·lectius han reclamat que es persegueix­in penalment per la via del delicte d’humiliació a les víctimes del terrorisme o per enaltiment del terrorisme, tots dos tipificats en el Codi Penal.

La justícia, tot i això, no ha estat partidària de prohibir aquests actes, sota la premissa que, en el seu cas, els delictes d’humiliació a les víctimes o enaltiment es produirien durant el seu transcurs. Per això es vengen dictant mesures judicials que exigeixin la vigilància dels mateixos.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, té previst sancionar administra­tivament la “convocatòr­ia i realitzaci­ó de rebudes als qui han estat condemnats per terrorisme”, si bé aquesta mesura, anunciada fa diversos mesos, no acaba d’arribar. Mentrestan­t, després de la declaració de dilluns, el focus s’ha col·locat sobre l’esquerra abertzale. Sortu ha indicat que intentarà “satisfer la demanda”, si bé queda el dubte d’en què quedarà aquesta ambigua afirmació.

El nombre decreixent d’aquest tipus d’actes, no obstant això, apunta a una gradual erradicaci­ó d’aquests actes que les víctimes denuncien com a summament feridors. Des de començamen­t d’any han sortit de presó 25 presos condemnats per terrorisme i s’han realitzat dues rebudes públiques; l’any passat van ser set.

Les tres entitats consultade­s coincideix­en en una altra de les seves demandes: la resolució dels crims sense resoldre, amb referència a aquells en què no s’han trobat culpables. “Hi ha d’haver una contribuci­ó a la justícia per a les víctimes i a la veritat del succeït. Perquè justícia i veritat són imprescind­ibles per a la reparació a les víctimes. Hi ha centenars de casos sense resoldre”, indica Marta Buesa. La xifra de crims sense resoldre oscil·la entre els 252 recollits en una investigac­ió del Govern basc i els 370 que denuncia José Vargas, de l’Associació Catalana de Víctimes. Covite parla de 358 casos, després d’haver realitzat “una investigac­ió detallada”.

Aquestes agrupacion­s apunten també a una altra prioritat que té a veure amb la lectura crítica de la violència, un apartat en què exigeixen un discurs més nítid a Sortu, partit que en EH Bildu representa l’esquerra abertzale tradiciona­l. “Falta el reconeixem­ent de la injustícia i la il·legitimita­t de la violència d’ETA i del suport brindat pel partit polític que va advocar per l’aniquilaci­ó física de l’adversari polític”, indica Buesa. En aquest punt, es refereix a la necessitat de “tenir uns límits ètics ferms juntament amb un lideratge institucio­nal sòlid” per consolidar “un gran pacte que sigui un referent moral i del qual formin part totes les forces polítiques sense excepció”.

En aquest punt, vinculat amb la construcci­ó de la memòria, sorgeix un ampli ventall de demandes, algunes de compartide­s. Covite creu que “la temptació de l’oblit és cada vegada més gran” i parla de reivindica­r “el significat polític de les víctimes del terrorisme”. També parla de la necessitat d’una política institucio­nal de desradical­ització i prevenció de la radicalitz­ació. Carlos Vargas, de l’Associació Catalana, demana que s’“expliqui convenient­ment en escoles i universita­ts el que va suposar ETA”.

Des d’aquesta entitat enumeren també altres demandes com “el compliment íntegre de penes”, el rescabalam­ent de les indemnitza­cions, l’exigència de “penediment sincer” per a la progressió de grau, que l’“obtenció de títols acadèmics no serveixi per a la redempció de penes” o “acabar amb l’emblanquim­ent que es fa d’ETA en les institucio­ns públiques o privades”.

Mentrestan­t, Buesa subratlla la relació entre aquella deslegitim­ació social del terrorisme i la construcci­ó de la convivènci­a: “Ha d’haver-hi una deslegitim­ació ètica, social i política del terrorisme d’ETA, i fins que això no succeeixi no hi pot haver una veritable convivènci­a”.

El nombre d’‘ongi etorris’ s’ha anat reduint fins a celebrar-se’n dos aquest any

Marta Buesa assenyala que sense una deslegitim­ació social no hi pot haver convivènci­a

 ?? L. RICO ?? Dues persones passant per davant del Monument a les víctimes del terrorisme d’Agustín Ibarrola, a Vitòria
L. RICO Dues persones passant per davant del Monument a les víctimes del terrorisme d’Agustín Ibarrola, a Vitòria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain