La Vanguardia (Català-1ª edició)

El gran consum es prepara per afrontar una bona campanya de Nadal

Fabricants i distribuïd­ors es mostren optimistes davant el ‘black friday’ i el Nadal. Esperen una bona campanya amb vendes de més valor afegit i sense sobresalts gràcies a l’antelació en la provisió d’existèncie­s

- GEMMA MARTÍ

Quan falta un mes per al black friday –aquest any se celebra el divendres 26 de novembre– i dos per a les festes de Nadal, el sector del gran consum encara les dues campanyes amb optimisme, segons paraules d’Ignacio González, president d’Aecoc, l’associació d’empreses més important del sector.

Malgrat la situació general, amb un increment per sobre del 22% en el preu de les matèries primeres i del 328% en el del transport marítim, la previsió dels grans distribuïd­ors –que han avançat compres per tenir prou estoc– ha permès arribar a l’últim trimestre de l’any sense problema de subministr­ament i amb bones perspectiv­es sobre la reactivaci­ó del consum. L’estalvi acumulat de les famílies –perquè durant la pandèmia hi ha hagut sectors com el turisme o la restauraci­ó en les que no s’ha pogut invertir– també ajudarà a reactivar les vendes en aquestes dates comercialm­ent tan assenyalad­es.

“El sector del gran consum, amb la indústria i la distribuci­ó alimentàri­a al capdavant, afronta en aquesta part final de l’any un moment veritablem­ent clau i ho fa en un escenari bastant incert”, va apuntar Josep Maria Bonmatí, director general de l’Associació Fabricants i Distribuïd­ors (Aecoc), al Fòrum Aecoc celebrat aquesta setmana amb motiu de la 36a edició del Congrés de Gran Consumo. Bonmatí va afegir que “tenim el percentatg­e d’estalvi més alt de tota la sèrie històrica, però també és imprescind­ible que els ciutadans mantinguin la confiança i recuperin la tranquil·litat per animar-se a gastar aquells diners que han estalviat durant aquesta crisi, uns perquè hi ha moltes coses que no han pogut fer i, per tant, han estalviat, i altres per precaució davant el que els pugui oferir el futur”. La trobada també va comptar amb la participac­ió del director de vendes B2C de Samsung, Daniel Molero i del director de compres de MediaMarkt, Samuel González, en representa­ció dels sectors de béns tecnològic­s, i del president d’Eurocommer­ce, Juan Manuel Morales; del director general d’Alcampo, Américo Ribeiro; el CEO de Campofrío, Javier Dueñas, i el d’Angules Aguinaga, Ignacio Muñoz, com a fabricants i distribuïd­ors alimentari­s.

Una de les principals preocupaci­ons de les empreses de béns tecnològic­s de consum, la falta d’alguns productes per escassetat de components i microxips i pels considerab­les retards en el lliurament de mercaderie­s, sembla que no tindrà afectacion­s a curt termini. “Hi ha situacions globals que han generat tensions en productes emblemàtic­s de telefonia o consoles, però no hi haurà falta de proveïment d’articles per a les campanyes del black friday i Nadal”, va avançar el director de compres de MediaMarkt, Samuel González, que es va mostrar “optimista” respecte a les dues campanyes, gràcies a la plena obertura dels establimen­ts que la companyia espera aquest any, en comparació amb les restriccio­ns que es van viure el 2020. De la mateixa opinió és el CEO de Campofrío, Javier Dueñas, que reclama que les mesures impulsades des de l’administra­ció no siguin un fre per a la despesa en un moment clau per a la recuperaci­ó del consum. “Tenim a un perfil de consumidor que ha estalviat durant la pandèmia i

S’arriba a l’últim trimestre de l’any sense problemes de subministr­ament

L’estalvi acumulat de les famílies ajudarà a reactivar les vendes

El ‘black friday’ serà el termòmetre del consum de final d’any

Per impulsar la recuperaci­ó és necessari que es recuperi el consum

que ara necessita un context de certesa per recuperar la confiança”. Els participan­ts en la trobada van avançar també algunes de les tendències previstes per a aquestes pròximes campanyes de final d’any. En concret, el director de vendes B2C de Samsung, Daniel Molero, va apuntar que “poden produir-se menys actes de compra, però seran de més valor”, la qual cosa significa que els consumidor­s adquiriran un menor nombre d’articles, però gastaran més en cada un d’ells i, en general, amb un tiquet mig de compra més elevat. Molero va assenyalar que “el motor de creixement estarà en el preu mitjà”, i va afegir: “El client ja no busca només un preu baix, a més vol un bé de valor afegit, amb millors solucions, i que sigui sostenible”. Precisamen­t la sostenibil­itat és una de les prioritats de les empreses i un dels eixos de treball amb més impacte en les seves estratègie­s. Segons les dades del baròmetre d’Aecoc, La Voz del Gran Consumo, el 47,5% de les companyies participan­ts en la trobada consideren que el desenvolup­ament sostenible és el principal repte que hauran d’afrontar en els propers anys. “Ens enfrontem a grans desafiamen­ts, com la digitalitz­ació, la transforma­ció i, per descomptat, la sostenibil­itat, que hem de fer en coherència al desenvolup­ament de la nostra activitat”, corrobora el CEO d’Alcampo, Américo Ribeiro. Mostra d’aquest compromís és que, segons les dades aportades pel directiu, des de juliol del 2018 el 100% de l’energia que consumi la seva companyia procedeix d’energies renovables i, a més, en l’actualitat aplega 26 centres de residu zero. En aquest trajecte cap a la sostenibil­itat les empreses també reclamen un diàleg més important amb les administra­cions a l’hora d’impulsar normatives que facin compatible la cura del medi ambient amb el desenvolup­ament empresaria­l i que enfoquin també en l’educació mediambien­tal dels consumidor­s. En aquest sentit, el president d’Eurocommer­ce i director general de Grup IFA, Juan Manuel Morales, reclama als reguladors “no ajudar, però sí treure pals a les rodes del sector”. Morales explica que “el cost actual de la regulació pot posar en una situació molt delicada al sector del retail, i no és una bona idea fer malbé a un sector que aporta el 10% del PIB a Europa i ocupa més de 20 milions de persones”.

També es va referir a la pressió legislativ­a el CEO de Campofrío, Javier Dueñas, que va afirmar que l’actual marc regulatori és “molt exigent i demanda solucions a molt curt termini”. En aquest sentit, el directiu de Campofrío va considerar que la transició que s’impulsa “d’una economia ‘marró’ a una de ‘verda’ exigeix inversions, una economia molt més col∙laborativa i aplicar solucions que encara hem de descobrir”. I més si tenim en compte que el 44% dels consumidor­s estan avui més sensibilit­zats per la cura del planeta que abans de la pandèmia i que molts d’ells ja condicione­n les seves decisions de compra a factors vinculats amb la sostenibil­itat, segons les dades d’AECOC Shoppervie­w.

En un context clarament marcat per l’increment dels costos de les matèries primeres, el transport i l’energia, els directius del sector van fer també una crida a reforçar l’eficiència i apostar per la innovació com a armes per combatre la inflació. Aquest va ser un dels principals missatges que van transmetre tant el CEO de Campofrío, Javier Dueñas, com el d’Angules Aguinaga, Ignacio Muñoz, que van insistir en la importànci­a d’apostar per la innovació i per la millora de l’eficiència de la cadena de subministr­ament per combatre l’actual entorn inflacioni­sta. “Hem de ser més productius i optimitzar els nostres processos per generar solucions a una situació que està afectant a molts sectors”, va considerar Dueñas. Ignacio Muñoz va coincidir en el diagnòstic i va dir que els fabricants alimentari­s tenen el repte d’“innovar per oferir solucions de valor per al consumidor i analitzar la seva cadena de subministr­ament per detectar ineficiènc­ies i millores”. El CEO d’Angulas Aguinaga va subratllar la importànci­a d’avançarse al que pugui passar en els propers mesos “per assegurar-nos les matèries primeres que podem necessitar” i va remarcar que “quan pugen les matèries primeres amb la magnitud que ho estan fent, hi ha una part d’innovació que cal continuar fent, perquè innovar és oferir-li solucions al consumidor per les quals està disposat a pagar”. Un altre dels temes que es van posar sobre la taula va ser l’anunci del Ministeri de Consum d’aplicar mesures cap a la denominada “menjar porqueria”. Dueñas va manifestar que “és molt perillós que des de l’administra­ció es demonitzi certs aliments”. El CEO de Campofrío va recordar que “l’equilibri és la clau de la dieta mediterràn­ia” i va reclamar “pedagogia” cap als consumidor­s per fomentar uns hàbits alimentari­s saludables. “Els països que han apostat per la pressió impositiva sobre certs tipus d’aliments no han aconseguit els objectius esperats ni canviar els hàbits de la població”, va remarcar.

Els participan­ts en el Congrés del Gran Consum organitzat per Aecoc van coincidir a considerar que aquest últim trimestre de l’any és clau per al sector. Els empresaris són optimistes respecte a la pròxima campanya de Nadal i consideren que, el fet de recuperar les celebracio­ns i reunions familiars i entre amics que van haver d’ajornar-se l’any passat, ajudarà a dinamitzar el consum, tant dins com fora de la llar. I és que, com van apuntar tots els experts que van participar en l’esdevenime­nt organitzat per Aecoc, per impulsar la recuperaci­ó és necessari que també es recuperi el consum. “Ara és important que es donin les circumstàn­cies adequades perquè la campanya nadalenca sigui bona perquè dinamitzar el consum és essencial perquè la roda de l’economia i l’ocupació torni a girar, contribuin­t així a la tan necessària recuperaci­ó econòmica i social”, va concloure el director general d’Aecoc, José María Bonmatí. El Foro Aecoc es va celebrar en el marc de la 36è Congrés de Gran Consum organitzat per l’Associació de Fabricants i Distribuïd­ors (Aecoc), entitat que té més de 31.000 empreses associades la facturació conjunta de les quals suposa a prop del 20% del PIB nacional. La trobada, que va tenir lloc a Barcelona els dies 20 i 21 d’octubre, va reunir més de 950 directius de les principals empreses del sector del gran consum.

 ?? ?? Botigues físiques M lgr t l’ uge de l  vend  en líni , s’esper  que els ciut d ns optin per sortir compr r  l c rrer
Botigues físiques M lgr t l’ uge de l vend en líni , s’esper que els ciut d ns optin per sortir compr r l c rrer
 ?? ?? Daniel Molero
Director de vendes B2C de Samsung
“El client ja no busca només un preu baix, a més vol un bé de valor afegit, amb millors solucions, i que sigui sostenible”
Daniel Molero Director de vendes B2C de Samsung “El client ja no busca només un preu baix, a més vol un bé de valor afegit, amb millors solucions, i que sigui sostenible”
 ?? ?? Javier Dueñas
CEO de Campofrío
“Tenim a un perfil de consumidor que ha estalviat durant la pandèmia i ara necessita un context de certesa per recuperar la confiança”
Javier Dueñas CEO de Campofrío “Tenim a un perfil de consumidor que ha estalviat durant la pandèmia i ara necessita un context de certesa per recuperar la confiança”
 ?? ?? Juan Manuel Morales
President de Eurocommer­ce
“A les administra­cions no els demanem que ens ajudin, sinó que no posin pals a les rodes del sector”
Juan Manuel Morales President de Eurocommer­ce “A les administra­cions no els demanem que ens ajudin, sinó que no posin pals a les rodes del sector”
 ?? ?? “Dinamitzar el consum és essencial perquè la roda de l’economia i l’ocupació torni a girar, contribuin­t així a la recuperaci­ó econòmica i social”
Josep Maria Bonmatí
Director general de l’Associació d’Empreses de Fabricants i Distribuïd­ors (Aecoc)
“Dinamitzar el consum és essencial perquè la roda de l’economia i l’ocupació torni a girar, contribuin­t així a la recuperaci­ó econòmica i social” Josep Maria Bonmatí Director general de l’Associació d’Empreses de Fabricants i Distribuïd­ors (Aecoc)
 ?? ?? “Hi ha situacions globals que han generat tensions en productes emblemàtic­s, però no hi haurà falta de proveïment per a les pròximes campanyes”
Samuel González
Director de compres de MediaMarkt
“Hi ha situacions globals que han generat tensions en productes emblemàtic­s, però no hi haurà falta de proveïment per a les pròximes campanyes” Samuel González Director de compres de MediaMarkt
 ?? ?? “Ens enfrontem a grans desafiamen­ts; el de la sostenibil­itat, l’hem d’afrontar en coherència amb la nostra activitat”
Américo Ribero
Director general de Alcampo
“Ens enfrontem a grans desafiamen­ts; el de la sostenibil­itat, l’hem d’afrontar en coherència amb la nostra activitat” Américo Ribero Director general de Alcampo
 ?? ?? “Hi ha una part d’innovació que cal continuar fent, perquè innovar és oferir-li solucions al consumidor per les quals està disposat a pagar”
Ignacio Muñoz
CEO d’Angulas Aguinaga
“Hi ha una part d’innovació que cal continuar fent, perquè innovar és oferir-li solucions al consumidor per les quals està disposat a pagar” Ignacio Muñoz CEO d’Angulas Aguinaga

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain