La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els assassins del futur

- Francesc-Marc Álvaro

Per què no m’he convertit en un paio violent si, quan era nen, m’encantava jugar a reproduir escenes de pel∙lícules de guerra al pati de l’escola? Aquest article és d’aquells que, automàtica­ment, tindran molta gent en contra; ho sento, m’interessa pensar lliurement abans que caure simpàtic a tothom. Em sobta l’enrenou (fins i tot l’escàndol) que està provocant que els infants juguin a imitar escenes violentes de la sèrie coreana El juego del calamar .I em sobta encara més el tremendism­e amb què s’aborda aquest assumpte, amb el concurs de psicòlegs, pedagogs, sociòlegs i altres experts en tota mena de malestars i riscos socials.

La canalla imita el que veu a la televisió. Hi ha un debat en paral∙lel sobre la conveniènc­ia que els nens i els preadolesc­ents consumeixi­n en solitari un producte televisiu que està pensat per als adults, és una discussió pertinent, però ara no hi entraré. Vull posar el focus en l’alarma que genera

A molts de nosaltres ens van regalar pistoles de joguina i no hem emulat Rambo

avui que els infants facin recreacion­s d’històries que contenen una dosi alta de violència. N’hi ha per a tant? No estem exagerant? La nostra generació –els que estem al voltant dels 50 anys– vam empassar-nos moltíssime­s pel∙lícules bèl∙liques de la Segona Guerra Mundial, de lladres i serenos, del Far West, i no ens hem convertit tots en assassins en sèrie; per cert, a molts de nosaltres també ens van regalar pistoles i escopetes de joguina i això no ens ha portat a emular Rambo.

Si aquest argument històric no us satisfà, en tinc un altre: els nens són nens, però no són idiotes. Vull dir que, en general, la quitxalla distingeix correctame­nt la realitat de la ficció, la qual cosa permet que el joc sigui el que ha de ser: una metàfora de la vida, no pas la vida mateixa. D’acord: sempre hi pot haver algú que confongui la fantasia amb el que està vivint, però aquests casos han de ser atesos de manera particular i no justifique­n una sobreprote­cció malaltissa com la que alguns propugnen i practiquen.

Perquè el problema és aquest: sobreprote­gir aquells que esdevindra­n adults. No fabriquem avui els assassins del futur! És el mot d’ordre. Què inspira les bones intencions dels que volen unes criatures absolutame­nt impermeabl­es a la part més fosca de la realitat, present també en molts contes tradiciona­ls? Una creença ingènua i superba en l’enginyeria perfecta de les ànimes.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain