La Vanguardia (Català-1ª edició)

Refredats, grip i covid

- Antoni Trilla Hospital Clínic – Universita­t de Barcelona - ISGlobal

Comencen a aparèixer refredats. Algunes persones presenten secreció nasal, esternuts, mal de coll, tos i mal de cap. Són símptomes del refredat comú, una infecció extraordin­àriament freqüent causada generalmen­t per un rinovirus, encara que hi ha centenars de virus capaços de causar refredats.

Els refredats són estacional­s: més freqüents a la tardor i a l’hivern. El tractament és només simptomàti­c. La grip és una infecció diferent, deguda a un ortomixovi­rus anomenat virus gripal o virus de la influença.

La grip pot complicar-se i ser greu, fins i tot mortal. El tractament és simptomàti­c, però disposem d’antivirals efectius per a pacients de risc. Els virus gripals circulen tot l’any en zones tropicals, però en els hemisferis nord i sud la grip és estacional. La tardor i l’hivern són temporades de grip.

Hi ha estudis que indiquen que el virus de la covid també té un comportame­nt estacional. Per a tots dos virus, grip i coronaviru­s, les condicions de baixa temperatur­a i poca humitat (fred sec) són les que més en faciliten la transmissi­ó.

Hi ha altres factors rellevants: el nostre comportame­nt social i la ventilació dels espais tancats. La covid, especialme­nt la que es deu a la variant delta, és més contagiosa que la grip estacional.

La grip sempre és imprevisib­le. L’any passat, la pandèmia de covid i les seves mesures de control van suposar un experiment natural per veure com es comportave­n els virus de la grip i del refredat comú davant l’ús generalitz­at de mascaretes, distància social i rentat de mans, i com interactua­ven amb el “nou veí”, el coronaviru­s, en un escenari marcat per una reducció dràstica dels viatges internacio­nals (on es mouen persones i virus). El resultat va ser que gairebé no hi va haver grip el 2020 i hi va haver bastants menys refredats. Veurem què ens ofereix la “nova normalitat” aquest hivern, quan estarem sense bona part de les mesures de prevenció esmentades, si la covid es manté ben controlada.

Tenim vacunes segures i efectives davant la grip i el coronaviru­s. La vacuna de la grip s’administra­rà a partir d’aquesta setmana. Les persones incloses en els grups de risc a què es recomana la vacuna antigripal s’han de vacunar. En alguns d’elles pot coincidir la vacuna de la grip i la tercera dosi de la vacuna de la covid. Poden rebre-les alhora: una dosi a cada braç i a casa. No hi ha incompatib­ilitat ni interacció entre les dues vacunes.

La meva àvia Rosario em deia sempre, abans de sortir al carrer, a l’hivern: ‘abriga’t bé, tapa’t la boca, no tussis ni esternudis si hi ha algú a prop i renta’t les mans quan tornis’. També insistia en la necessitat de ventilar bé la casa. Saviesa popular i bons consells, plenament vigents. Afegeixin avui la vacunació de la grip i de la covid i estarem tots més preparats per afrontar un hivern incert.

Tenim vacunes segures i efectives contra la grip i el coronaviru­s

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain