La Vanguardia (Català-1ª edició)

El volcà alimenta deu colades però es frena la lava que va entrar a La Laguna

El descens de la sismicitat profunda, si es confirma, podria apuntar al seu final

- SILVIA FERNÁNDEZ

L’erupció de l’illa de La Palma continua estable amb una emissió de lava constant que des d’ahir i, a conseqüènc­ia del trencament del con que està situat al nord-oest del con principal, alimenta les deu colades que formen diferents camins de destrucció en direcció al mar i ha reduït l’aportació que rebien les del nord-oest, les més preocupant­s, perquè són les que han entrat al nucli urbà de La Laguna. Tot i això, durant els últims dies s’ha registrat un canvi substancia­l en la seva pauta de comportame­nt que podria ser clau en el futur d’aquesta erupció. Es tracta del descens de la sismicitat profunda.

En les últimes tres jornades, des de dijous, s’ha detectat un caiguda en la freqüència dels sismes que es produeixen a profundita­ts superiors als 20 quilòmetre­s. De mantenir-se aquest descens i confirmar-se la seva tendència a la baixa, el final de l’erupció del Cumbre Vieja “podria estar més a prop”.

Així ho va indicar ahir la directora del Observator­io Geofísico Central del Instituto Geográfico Nacional (IGN), Carmen López, que es va mostrar molt cauta a l’hora de valorar el descens d’aquests sismes a la fi de no generar falses expectativ­es davant un volcà amb una gran potència i capacitat destructor­a: ha arrasat més de 852 hectàrees i sepultat sota la lava més de 1.000 habitatges.

“Cal esperar perquè sigui tendència i, per això, han de passar més dies. Ara estem començant a identifica­r aquest descens, però si es confirmés podria significar que estem més a prop del final”, va assenyalar López, que va assegurar que aquest patró ja es va donar en l’erupció d’El Hierro.

Segons el director tècnic del Plan de Prevención del Riesgo Volcánico (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, la colada que ara mateix està rebent més aportació de lava és la primigènia, que va ser la que va formar una península al mar que s’estén sobre 35 hectàrees. Aquella alimentaci­ó s’està produint a través dels tubs volcànics que es van formar al seu dia.

Tot i això, l’aportació de lava més gran no s’ha traduït en un augment de la velocitat en què camina sinó en el seu eixamplame­nt i espessor. De manera que aquesta llengua continua mantinguda a l’escola de La Laguna. En les últimes 24 hores amb prou feines ha avançat un metre.

El Pevolca confia que la colada prengui el camí de la costa pel sud de la muntanya de La Laguna, afectant plantacion­s de plataners, en lloc de pel nord, per on passaria per les cinc poblacions evacuades aquesta setmana en direcció a

Els experts, cauts, creuen que es necessiten més dies per constatar la tendència de sismes

Tazacorte, provocant un dany més gran i destrucció d’habitatges.

Aquestes circumstàn­cies van coincidir ahir amb la cinquena visita del president del Govern, Pedro Sánchez, a La Palma per anunciar una agilitació dels ajuts d’emergència per als afectats per l’erupció volcànica. El cap de l’Executiu espanyol va subratllar que l’emergència i els ajuts no cessaran fins que s’hagi completat la reconstruc­ció.

 ?? ANGEL MEDINA G. / EFE ?? Tres dones observen el descens de diverses colades de lava del Cumbre Vieja
ANGEL MEDINA G. / EFE Tres dones observen el descens de diverses colades de lava del Cumbre Vieja

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain