La Vanguardia (Català-1ª edició)

Philippos i Nina, reis per un dia

Grècia reviu el passat monàrquic amb el casament del príncep i la milionària

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

La molt castissa i tòpica unió entre una folklòrica i un torero té la seva versió internacio­nal en els matrimonis entre riques hereves i prínceps d’escassa fortuna. Constantí i Anna Maria de Grècia es van quedar sense tron fa més de 50 anys però els seus tres fills mascles han fet el que es diu bons casaments. Ahir, Philippos (35), el petit dels prínceps grecs, es va casar amb Nina Flohr (34), filla única del magnat suís Thomas Flohr, el “rei” de l’aviació privada amb una fortuna calculada en més de 2.000 milions d’euros. El nuvi ha posat el títol i la núvia la fortuna, i a més el seu enllaç ha servit perquè, després de quaranta anys d’exili i deu de vida discreta al Peloponès, la família reial hagi celebrat per fi un gran casament grec.

L’enllaç va tenir lloc a la catedral ortodoxa d’Atenes, on el 1964 es van casar Constantí i Anna Maria i dos anys abans ho havien fet Joan Carles de Borbó i Sofia de Grècia. A causa de l’exili, Pau i Alèxia de Grècia van celebrar els seus casaments amb Marie Chantal Miller i Carlos Morales, respectiva­ment, a Londres, i el seu germà Nicolau es va casar amb Tatiana Blatnik a l’illa grega de Spetses.

Aquesta vegada la celebració ha estat en gran, malgrat que els nuvis ja havien celebrat un enllaç civil a Suïssa, el desembre del 2020, amb l’única assistènci­a dels seus pares a causa de les restriccio­ns sanitàries. Aquest estiu hi va haver celebració a la campanya anglesa i, ahir, per fi el “gran casament grec”.

La núvia va lluir, com en les seves anteriors celebracio­ns nupcials, un vestit firmat per Chanel, un excés de drapejats i brodats, inclòs un llaç sota l’escot creuat. Al cap, per certificar el seu pas de milionària a princesa, el seu llarg vel prenia de la tiara corsari, la mateixa que van utilitzar les seves cunyades Marie Chantal Miller i Tatiana Blatnik en els seus respectius casaments. La joia va pertànyer a la reina Victòria de Suècia, que la va llegar a la seva filla In

grid, casada amb Frederic de Dinamarca, que al seu torn la va lliurar a la seva filla Anna Maria de Grècia.

El nuvi, que entre els seus padrins té el rei Joan Carles i la infanta Elena i els difunts Lady Di i Felip d’Edimburg, va lluir jaqué i nervis. Com és tradiciona­l, el nuvi va entrar a la catedral amb la seva mare, mentre que la núvia ho va fer del braç del seu pare, més que satisfet de veure la seva filla convertida en princesa i en protagonis­ta d’un casament que sense ser reial, sí que va aconseguir captar l’atenció dels atenesos.

Entre els convidats figurava la família directa del nuvi, pares, germans, cunyats i nebots, així com les seves ties la reina Sofia, la princesa Irene de Grècia i la princesa Benedicta de Dinamarca. La mare del Rei, que divendres a la nit va viatjar d’Oviedo a Madrid, va fer una marató per arribar a temps al casament, ja que ahir al matí va agafar un vol a primeríssi­ma hora amb què, prèvia escala a Milà, va arribar a Atenes al migdia. La reina emèrita, amb vestit tornassola­t a capes, va lluir un collaret de perles amb un penjoll de brillants amb robí caboixó que va pertànyer a la seva mare, la reina Frederica.

La infanta Elena va viatjar a Grècia dijous passat i va participar en el sopar precasamen­t que els nuvis van oferir als seus convidats; ahir, després de la cerimònia, va tenir lloc un banquet i avui, diumenge, Constantí, que va aparèixer molt perjudicat de salut i utilitzant cadira de rodes, i Anna Maria ofereixen, ja sense els contraents, un dinar al Club Nàutic d’El Pireu.

A diferència dels casaments dels prínceps Pau i Alèxia de Grècia, celebrats a Londres i als quals va acudir fins i tot la reina Elisabet II per acompanyar els seus parents exiliats a la capital anglesa, l’enllaç de Philippos ha estat més familiar, encara que molts dels seus parents pertanyen a la reialesa; en qualsevol cas els convidats formen part de les noves generacion­s com Christian de Hannover i Sassa de Osma, Andrea Casiraghi i Tatiana Santo Domingo o Beatriu de York i Edo Mapelli.

El fill petit de Constantí i Anna Maria de Grècia es casa amb la filla del ‘rei de l’aviació privada’

 ?? ?? 1. Fhilippos de Grècia i Nina Flohr, convertits ja en marit i dona
1. Fhilippos de Grècia i Nina Flohr, convertits ja en marit i dona
 ?? ?? 2. La reina Sofia amb la seva germana, la princesa Irene, i el seu nebot Pau de Grècia
2. La reina Sofia amb la seva germana, la princesa Irene, i el seu nebot Pau de Grècia
 ?? ?? 4. Constantí de Grècia, en cadira de rodes
4. Constantí de Grècia, en cadira de rodes
 ?? ?? 3. La infanta Elena
3. La infanta Elena
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain