La Vanguardia (Català-1ª edició)

Queixes i esglais abans del rodatge mortal

Els treballado­rs parlen d’altres descàrregu­es accidental­s dies abans de la tragèdia

- FRANCESC PEIRÓN

Ombres de sospita recauen sobre el ranxo Bonanza Creek de Santa Fe (Nou Mèxic).

Només unes hores abans del tret fatal d’Alec Baldwin, durant el rodatge del western Rust, que va acabar amb la vida de la camerògraf­a Halyna Hutchins, de 42 anys, sis treballado­rs de l’equip de càmera van abandonar el plató en protesta per les condicions feineres i de seguretat. Segons va revelar Los Angeles Times, aquests operadors es van queixar de diverses coses sobre la realitzaci­ó d’aquest film de baix pressupost, des de les moltes hores de feina, la llarga distància a l’hotel o el retard en el pagament del salari.

Però van formular una altra reclamació que va resultar un auguri de la tragèdia. Van denunciar que no se seguien els protocols establerts per aquesta indústria, incloent-hi la revisió de les armes. Alguns van relatar que dissabte de la setmana passada hi va haver un accident quan es va utilitzar una pistola d’attrezzo. El doble de Baldwin en les escenes d’acció va disparar dues bales reals després d’assegurar-li que era una “pistola

La policia assenyala que a Alec Baldwin li van dir que la pistola no tenia foc real quan li van donar

freda”, que significa que manca de munició real.

“Cold gun”, arma segura, va ser el que va comentar l’assistent del director, Dave Halls, quan li va lliurar a Baldwin una de les tres pistoles que havia deixat preparades Hannah Gutierrez, de 24 anys, la responsabl­e de l’arsenal, en la qual era la seva segona experiènci­a profession­al.

L’actor va disparar i les bales eren “calentes”. Va matar Hutchins i va ferir Joel Souza, el director de la pel∙lícula.

Així consta a les diligèncie­s de xèrif, en què es precisa que Halls “desconeixi­a que la pistola contenia foc real”. Els agents van rebre l’autoritzac­ió judicial per registrar la zona, fer una anàlisi de l’arma i revisar el material de les càmeres, de la filmació o dels enregistra­ments en vídeo.

Juan Ríos, portaveu del xèrif, va recalcar que encara no s’havien formulat càrrecs. Els experts prediuen que hi haurà imputacion­s i més per la irrupció de la protesta laboral.

Després de l’incident amb el doble de Baldwin, un dels treballado­rs va enviar un missatge al gerent de producció de l’equip. “Ara ja tenim tres descàrregu­es accidental­s, això és molt insegur”, li va dir.

Quan es va registrar dijous el fet mortal, els treballado­rs van demanar d’investigar totes aquestes circumstàn­cies. “No hi va haver reunions de seguretat, ni cap garantia que això no pugui tornar a passar, només volen anar ràpid i ràpid”, van afirmar.

La productora va emetre un comunicat en què va afirmar que “no érem conscients de cap queixa sobre les armes o la seguretat al plató”.

A l’equip hi va haver condolence­s per Hutchins i pena per l’actor. “La vida de Baldwin està arruïnada per sempre”, va dir un integrant a la CNN.

 ?? ?? Mals temps L’çctor Alec Baldwin va dir que té el cor trencat després de causar la mort accidental de Halyna Hutchins. “La vida de Baldwin està arruïnada”, va dir un col·lega
Mals temps L’çctor Alec Baldwin va dir que té el cor trencat després de causar la mort accidental de Halyna Hutchins. “La vida de Baldwin està arruïnada”, va dir un col·lega

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain