La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Salvados’ viatja a l’Afganistan sota els talibans a la tornada a La Sexta

El reportatge es complement­a amb declaracio­ns de Barack Obama

- FRANCESC PUIG

L’Afganistan obre avui la nova temporada de Salvados a La Sexta. L’espai de Produccion­es del Barrio s’ha endinsat al conflictiu país d’Àsia Central per parlar “amb ciutadans afganesos víctimes del que està passant allà després de l’arribada dels talibans al poder i també amb membres del nou govern talibà”, avança Gonzo a La Vanguardia.

“Hem volgut posar els ulls en el que va passar allà aquest estiu perquè va ser molt potent i perquè afecta una mica també Espanya; es va evacuar gent d’allà, i fins i tot es va arribar a parlar d’evacuació reeixida però quan arribes allà comproves que va ser un èxit segons qui ho digui”, relata Gonzo.

El conductor de Salvados defineix la situació de l’Afganistan com “tan perillosa com pot ser en un país com aquest”. Explica que la gent no surt de casa seva perquè si els veuen o localitzen directamen­t desapareix­en o els maten. Per fer les entreviste­s del programa calia aconseguir “sortir de casa sense que els veiessin i traslladar-se a uns espais segurs sense que ningú els veiés entrar-hi. Aquesta és la situació”.

El periodista explica un parell de vivències que reflecteix­en la situació del país. El mateix dia en què van entrevista­r al matí el ministre portaveu del Govern talibà, després a la tarda era víctima d’un atemptat en una mesquita. “Hi van morir 14 persones i malgrat que el ministre en va sortir viu, aquesta imatge il∙lustra bastant bé el lloc on érem”.

Una altra vivència va ser que quan entraven per carretera al país des d’Islamabad, en un trajecte d’unes 10 hores, just a la part més complicada del trajecte, en un congost amb molt trànsit, “era on el conductor anava mes ràpid avançant camions en els revolts; li vam demanar que abaixés de marxes, que volíem arribar vius i ens va dir que per a això el millor en aquella zona era que fos al més ràpid possible”.

De la seva experiènci­a durant l’enregistra­ment del programa, que va tenir lloc durant cinc dies a començamen­ts d’octubre, Gonzo destaca la seva trobada amb un cooperant que va treballar durant anys per al Govern espanyol i que encara continua esperant ser evacuat: “Va anar a l’aeroport, ja que era a la llista per entrar a l’avió però al final no va poder-hi entrar. I quan va tornar a casa va haver de sentir el seu fill de 4 anys preguntant-li si ara qualsevol dia els matarien els talibans”.

El programa es complement­a amb una reflexió de Barack Obama sobre la situació a l’Afganistan, declaracio­ns que van aconseguir aprofitant que l’expresiden­t dels Estats Units ha tret un llibre amb Bruce Springstee­n i van fer una taula rodona amb sis mitjans internacio­nals, un dels quals, Salvados. “Vam fer-li una pregunta sobre el que havíem vist allà. Els Estats Units tenen una gran responsabi­litat i Obama va ser el president que més temps va ser al poder durant els 20 anys d’ocupació de l’Afganistan”. •

 ?? LASEXTA ?? Gonzo conversant amb Barack Obama i Bruce Springstee­n
LASEXTA Gonzo conversant amb Barack Obama i Bruce Springstee­n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain