La Vanguardia (Català-1ª edició)

“L’Església no és una democràcia”

Professor de la Universita­t Gregoriana

- JOSEP PLAYÀ MASET

Fa 15 dies va arrencar un procés sinodal inèdit a l’Església catòlica que culminarà l’octubre del 2023 amb la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode dels bisbes. En una primera fase, fins a l’abril del 2022, s’ha obert un ampli període de consultes a les parròquies perquè facin arribar les seves conclusion­s als seus bisbes. I aquesta setmana ha estat a Barcelona, convidat per l’Ateneu Universita­ri Sant Pacià, el sacerdot Dario Vitali, professor de la Pontifícia Universita­t Gregoriana de Roma i consultor de la Secretaria General del Sínode dels Bisbes, per impartir la conferènci­a “El poble de Déu i la seva participac­ió en la sinodalita­t de l’Església”.

Quina novetat representa aquest procés de sinodalita­t?

El més innovador és que involucrar­à i posarà en marxa tots els subjectes del poble de Déu, tots els batejats, els pastors, els bisbes i el Papa. I aquesta és una concepció de l’Església que no és tan freqüent. És una Església d’esglésies.

La totalitat inclou els no practicant­s?

Parlem de tots els que han rebut el baptisme. Treballem en dos nivells: els que ja són a l’església i els que simplement estan batejats i poden no saber res, però han rebut el do de l’Esperit. El batejat s’insereix a l’Església com a subjecte que participa de les seves funcions.

Objectiu “El Sínode no és el dret de parlar: és el dret d’escoltar tothom”

Participac­ió “S’hi involucrar­an tots els batejats, els pastors, els bisbes i el Papa”

A Catalunya el Concili Provincial Tarraconen­se del 1995 va despertar un interès que més endavant es va convertir en desencant per les resolucion­s finals i la lentitud en l’aplicació. També es corre risc amb el Sínode?

Aquest procés que posem en marxa no és una consulta: és un un procés d’escolta. De vegades pensem en un procés democràtic, com quan es fa un referèndum i s’estableix un vincle directe amb la majoria que sorgeix de la votació. A l’Església el procés és diferent, el consensus és de tots i el posa en marxa l’Esperit. S’inicia la conspirati­o, el sentir junts, de tots, perquè és escoltant l’Esperit com es posa l’Església cap al Regne de Déu.

Però és un desafiamen­t?

Per l’Església el poble de Déu és el subjecte. L’Església no és una suma de persones: és el cos de Crist. El poble de Déu està en la consciènci­a que uneix tothom. No hi ha una llei externa que el bloquegi com passa en una dictadura. Hi ha participac­ió, consens, estar en relació sota l’Esperit: tots som fills de Déu i germans. Escolar el poble de Déu és un procés de maduració del consens. Si el poble de Déu posa el fre, cal alentir el pas, interrogar-se. Tots els batejats parlen, manifesten i opinen, però el consens no és la suma de les opinions. Naturalmen­t que l’Església assumeix el risc. Després de segles que els fidels no parlen, hi podria haver una perspectiv­a no eclesial, poc positiva. És el risc necessari. És el discernime­nt, l’escolta. El Sínode no és el dret de parlar: és el dret d’escoltar tothom. El Papa, en el seu discurs del 17 d’octubre del 2015, va dir que l’Església sinodal és l’Església de l’escolta: s’escolta l’Esperit, és un procés de maduració.

El risc hi és dins la mateixa Església. Segur que hi ha diferèncie­s, per exemple, entre els bisbes alemanys i els nord-americans.

El procés sinodal no és de les esglésies locals: són els subjectes col∙lectius. A Catalunya els bisbes han començat amb voluntat d’escoltar tothom, trobar el camí sinodal. El desafiamen­t és aquesta capacitat de caminar plegats. El Sínode pregunta què cal fer per ser una Església de germans que caminen plegats.

El bisbe de Liechtenst­ein acaba de dir que no hi participar­à. Hi ha molts negacionis­tes del sínode dins la mateixa Església?

Hi ha taps, però si el Papa no ho hagués volgut, no ho hauria començat. Les reticèncie­s més fortes d’alguns sectors procedeixe­n dels que pensen que el camí de sinodalita­t es pot transforma­r en un procés democràtic. Al llarg de la història s’ha identifica­t l’Església amb els models polítics del moment. Abans del Concili s’interpreta­va l’Església com si fos una monarquia. Ara alguns sospiren per una Església més participat­iva, més oberta. Però l’Església no és una democràcia. Estem en un procés participat­iu, en què tots som iguals, a l’escolta de l’Esperit.

Com valora la comunicaci­ó que s’ha fet del Sínode des de l’Església?

Sempre hi ha problemes de comunicaci­ó, i segur que les coses es poden fer més bé. Hi ha voluntat de comunicar, però hi ha dificultat­s, esclar; les persones segueixen un model de conducta i és difícil canviar-lo. I hi ha un altre problema que prové dels mateixos comunicado­rs. Hi ha qui entén què vols dir i hi ha qui s’hi resisteix. A la conferènci­a de premsa a Roma sobre el Sínode, els cinc presentado­rs vam expliquar amb tot luxe de detalls el procés, i la primera pregunta va ser per saber si les dones hi podrien votar. En una trobada amb periodiste­s, un d’ells em va preguntar quin era el problema, i li vaig contestar que potser en comptes de problema podríem parlar de somni. L’Església no està bloquejada: es posa en camí i cal que es faci preguntes. Com va dir Machado, es fa camí caminant.

Quins canvis podria aportar el Sínode a l’Església?

Pot aportar precisamen­t mentalitat sinodal: parlar, caminar, escoltar plegats. L’Església arreu és una minoria, i la força de la minoria és la unitat. A l’imperi romà l’Església era una minoria que triava un camí diferent, font d’ideals i capaç de promoure vida evangèlica. I pot ser una minoria trista, que només pensa en els bells temps passats –en aquest cas corre el risc de desaparèix­er– o una minoria conscient, capaç de testimonia­r amb força i humilitat l’Evangeli, que permeti a l’Església renovar-se i sobreviure, que tingui el coratge de canviar fent-se preguntes.•

 ?? A S ?? Dario Vitali a l’aula del seminari de Barcelona dimarts
A S Dario Vitali a l’aula del seminari de Barcelona dimarts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain