La Vanguardia (Català-1ª edició)

Humanisme digital i humanisme cristià

- Patronat de la Fundació Joan Maragall

S’entén com a humanisme digital l’afany de potenciar les capacitats humanes amb els nous instrument­s i possibilit­ats proporcion­ats per les tecnologie­s digitals posant-les al servei de les persones. Informàtic­a, robotitzac­ió i intel∙ligència artificial han expandit moltes capacitats. Plantejar-nos les seves possibilit­ats i riscos du a noves formes d’humanisme, que intenten conjurar les pors a una deshumanit­zació digital –ser espiat, castigat, apartat del futur– i proporcion­ar més possibilit­ats, coneixemen­t i reflexió.

La pandèmia ha accelerat l’ús de les tecnologie­s digitals a la feina, l’ensenyamen­t, el comerç, l’administra­ció, la sanitat, la banca, la política, la cultura i la comunicaci­ó. Això crea noves formes de desigualta­t social, que afecten les capacitats laborals, educatives i d’esbarjo, segons la capacitat d’accés de les persones a aquests recursos. Administra­cions públiques, empreses i associacio­ns culturals dediquen molta atenció a aquests temes que afecten l’economia, la indústria, la comunicaci­ó i la cultura, i també la concentrac­ió de poder en poques mans, les perspectiv­es de governança, i les promeses transhuman­istes de potenciaci­ó de la naturalesa humana.

La perspectiv­a humanista, no tan centrada en la immediates­a, reflexiona sobre les dimensions ètiques, antropològ­iques, sociològiq­ues i filosòfiqu­es d’aquests moviments de futur. Aquí presentem un possible panorama de temes de reflexió des de l’humanisme cristià, des dels vessants ètic, espiritual i teològic.

La dimensió ètica és la més urgent, necessària i àmpliament compartida. Hi ha tecnologie­s que ens fan més independen­ts i d’altres que ens fan més vulnerable­s. Les tres grans vulnerabil­itats digitals es refereixen a l’accessibil­itat, la intimitat i la veritat. Sense accés digital a gestions administra­tives, econòmique­s i sanitàries, les oportunita­ts laborals, educatives i culturals queden molt minvades. Molts aspectes de la intimitat queden al descobert –contactes, opinions, preferènci­es–, se’n fa un ús comercial, i quedem a mercè de noves formes de vigilància i de control. El tema de la veritat i la falsedat, de la calúmnia i l’odi, té una gran rellevànci­a a les xarxes socials, que provoquen una radicalitz­ació i polaritzac­ió de la societat cada cop més perilloses.

En la dimensió espiritual, l’entorn digital ens du a preguntar-nos per tres aspectes: sentit de la vida, comunicaci­ó i amor. En una societat en què els robots facin una part important de la feina es plantegen moltes qüestions laborals, però també espiritual­s: com cal omplir el temps lliure?, com es pot omplir de sentit la vida?, com ens podem realitzar amb dignitat i plenitud? Les xarxes obren noves formes de realitzaci­ó compartida, d’amistat, de col∙laboració i de comunitat, entre les quals les de neguit espiritual. Fins i tot podríem tenir la temptació que els ordinadors ens fessin de director espiritual, amb més informació i serenitat. També l’amor es veu afectat per la digitalitz­ació: una relació intempesti­va amb persones allunyades pot trencar vincles amb les properes; les relacions per ordinador poden esdevenir sentimenta­lment molt intenses; els ordinadors poden suggerir parelles que tinguin afeccions i opinions força afins entre si.

En la dimensió teològica es plantegen metàfores digitals en el sentit que la computació pugui ser un reflex de la Paraula creadora. Tres exemples: el lloc dels humans en el món, el perdó i la resurrecci­ó. Quan tenim en compte la relativita­t del temps i de l’espai relacionad­a amb la quantitat d’informació necessària per descriure volums o intervals donats, el paper de la vida i de la intel∙ligència en l’univers es fa desbordant. El perdó digital és una nova dimensió del perdó: els fets i les faltes perduren, exhibits, en la memòria; un perdó que permeti recomençar hauria d’esborrar a ulls públics una certa part de la informació. La resurrecci­ó digital consisteix en la possibilit­at (hipotètica i especulati­va) de la prolongaci­ó informàtic­a de les persones enllà de la mort;

La vulnerabil­itat digital es refereix a l’accessibil­itat, la intimitat i la veritat

s’hi plantegen qüestions com ara la identitat personal, el paper del cos i el desbordame­nt de la temporalit­at, però s’ignoren qüestions com el paper del judici, el premi i el càstig, la selecció i l’esmena segons les accions. En definitiva, hi ha molt a pensar, i és urgent i atractiu fer-ho.

Informació elaborada per: DAVID JOU, JAUME DANTÍ, NÚRIA ICETA, JAUME ANGELATS, FRANCESC TORRALBA, MAR PÉREZ, MAR ROSÀS, MARGARITA MAURI; EMÈRITS: PERE LLUÍS FONT, JOSEP M. CARBONELL, ANTONI MATABOSCH; MIQUEL CALSINA (DIRECTOR DE ‘QÜESTIONS DE VIDA CRISTIANA’)

 ?? XAVIER CERVERA ?? L’ordinador com a alter ego
XAVIER CERVERA L’ordinador com a alter ego

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain