La Vanguardia (Català-1ª edició)

Daniela Ramírez: “Isabel Allende té un humor fàcil, és astuta i sarcàstica”

L’actriu xilena encarna l’escriptora en una sèrie que arriba al Serielizad­os Fest

- ASTRID MESEGUER

L’actriu xilena Daniela Ramírez (1987) té la passió d’actuar des que era petita. “Era hiperactiv­a, histriònic­a; d’alguna manera intentava cridar l’atenció, però des del joc”, recorda. El desig de “poder exposar coses” la va fer apuntar-se a tallers de teatre a l’escola. Amb 14 anys es va presentar a un càsting, i d’aleshores ençà no ha parat de donar curs al seu ofici a l’escenari, al cinema o a la televisió. Es va fer especialme­nt popular arran del paper a Amanda, una de les telenovel∙les més vistes en la història del seu país.

El 2019 va participar a la sèrie Inés del alma mía, basada en el llibre d’Isabel Allende, l’escriptora que precisamen­t interpreta a la minisèrie Isabel: la historia íntima de la escritora Isabel Allende, que s’estrena en primícia avui a les 19 hores al teatre del CCCB en el marc del nou cicle Serielizad­os Next del festival internacio­nal de sèries Serielizad­os Fest. La sèrie biogràfica de tres capítols l’ha creada la cadena xilena Mega, s’ha estrenat amb un gran èxit a Llatinoamè­rica a través d’Amazon Prime i ha arribat als Estats Units per HBO Max. A Espanya encara no se sap quina plataforma la distribuir­à.

Isabel és una crònica de la trajectòri­a personal de l’aclamada escriptora de La casa dels esperits dels 25 als 50 anys. Primer com a periodista a la revista Paula i després com a autora de bestseller­s. Des dels inicis a Xile fins a l’exili polític causat pel cop d’Estat del 1973 i des del seu primer matrimoni trencat als anys vuitanta fins a la tragèdia de la mort de la seva filla Paula Frías amb 29 anys el 1992, “la part més difícil de rodar”, assenyala l’actriu.

Posar-se a la pell de l’escriptora viva més llegida en espanyol ha estat tot un repte per a Ramírez, que s’ha “inundat d’ella” i a qui se sent “molt propera” perquè li va donar “llibertat creativa absoluta”. L’únic que va demanar a l’equip va ser que cuidessin les persones que continuen vives per respecte a certs temes delicats que calia tocar de la seva existència. “Tothom té fragilitat­s i èxits, i la vida d’Isabel Allende n’és plena; això és molt seductor”. Ramírez la va anar a visitar a casa seva, a Santiago de Xile: “Tot va ser molt natural.

Vam parlar de política, d’actualitat i, de fet, no vam esmentar la sèrie en cap moment. És una dona simpàtica i extraordin­ària”. L’actriu es va submergir en el personatge a fons, va tenir accés a arxius familiars íntims i “vaig començar a investigar, a llegir, vaig treure coses de la seva literatura, vaig veure entreviste­s, em vaig adonar que té un humor fàcil i ràpid, la gràcia a flor de pell i és astuta, sarcàstica, una cosa que em va cridar molt l’atenció”. I explica que després d’interpreta­r-la es queda “amb la seva gosadia, el fet de desitjar que alguna cosa li passi a la vida, que les coses es moguin. Aquesta és la lliçó més important que n’he tret. Acceptar la vida com a tal i també els errors. En això crec que m’hi assemblo una mica”.•

“Tothom té fragilitat­s i èxits, i la vida d’Isabel Allende n’és plena; això és molt seductor”, assenyala l’actriu

 ?? MONTSE GIRALT / SHOOTING ?? L’actriu xilena Daniela Ramírez en un hotel de Barcelona
MONTSE GIRALT / SHOOTING L’actriu xilena Daniela Ramírez en un hotel de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain