La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’art abstracte fa visibles les seves dones

El Guggenheim Bilbao reuneix 400 obres de més d’un centenar d’artistes invisibili­tzades per ser dona

-

L’obra de l’artista britànica Georgina Houghton, nascuda a Gran Canària, va ser durant dècades silenciada pel fet de ser dona i és poc conegut el seu paper com a gran pionera de l’art abstracte. Sonia Delaunay va ser una de les figures més importants de l’abstracció durant mitjans del segle passat, encara que la seva obra va ser eclipsada per la del seu marit (Robert Delaunay).

Joan Mitchell va ser una artista molt destacada de l’expression­isme abstracte, però la seva feina va estar sempre a l’ombra del de les grans figures d’aquest moviment. El mateix li va passar a Lee Krasner, durant dècades relegada a ser “la dona de Pollock”.

Una exposició inaugurada aquesta setmana al Museu Guggenheim Bilbao recopila 400 obres de més d’un centenar de dones artistes, lligades a l’art abstracte, que al seu dia van ser invisibili­tzades per ser dona. La mostra Dones de l’abstracció pretén posar en relleu la seva aportació al món de l’art, fonamental­ment durant el segle XX, i contribuir a fer llum sobre una pàgina encara per escriure.

La mostra, patrocinad­a per la Fundació BBVA, inclou un recorregut que es remunta als orígens de l’abstracció, en la segona meitat del XIX, i recorre el segle XX fins a la dècada del 1980. Ho fa posant en relleu l’obra d’artistes com Houghton, Delaunay, Mitchell o Krasner, i també la de Judy Chicago, Helen Frankentha­ler, Carmen Herrera o Barbara Kasten. A més, planteja una visió oberta, incloent discipline­s com les arts plàstiques, la dansa, la fotografia, el cinema o les arts decorative­s.

Atenent el recorregut cronològic, l’exposició es remunta a la dècada del 1860 per redescobri­r l’obra d’Houghton, pionera de l’art abstracte, a través d’una obra sorprenent basada en les seves creences espiritual­s i emmarcada en l’espiritual­isme, que influiria en l’abstracció. A partir d’allà, el repàs històric s’atura en diferents moments del segle XX.

La mostra repassa també el dinamisme de l’escena parisenca dels 50 a través d’“exemples de combinacio­ns estilístiq­ues sorprenent­s”, amb obres de la libanesa Saloua Raouda Choucair o la turca Fahrelniss­a Zeid.

L’exposició explora també l’aportació d’artistes afroameric­anes invisibili­tzades fins als anys setanta o la modernitat a Llatinoamè­rica, l’Orient Mitjà i Àsia.

Un altre dels temes que aborda és el paper dels tèxtils en la història de l’abstracció, fixantse en l’aportació d’algunes artistes dones d’Europa de l’Est i dels Estats Units. En aquest apartat, l’exposició destaca també la rellevànci­a de l’artista catalana Aurèlia Muñoz (19262011).

L’exposició té un clar afany divulgatiu. Un dels seus objectius és “posar en relleu els processos que van conduir a la invisibili­tzació de les artistes” i assenyalar algunes fites que van marcar la història de l’abstracció. En aquesta línia, Dones de l’abstracció busca explicar els perquès d’aquesta invisibili­tzació de les dones artistes i es planteja si aquest fenomen es continua produint.

El disseny de la instal∙lació inclou espais documental­s dedicats a exposicion­s clau, autores fonamental­s de l’abstracció i crítiques cèlebres, “especialme­nt en el context de les lluites feministes dels anys setanta i la seva interpreta­ció postmodern­a”. També inclou publicacio­ns de referència i materials impresos, en línia amb l’enfocament multidisci­plinari de la mostra.

L’exposició destaca les figures fonamental­s a través d’una sèrie de petites fotografie­s on sobresurte­n les dones artistes que han estat injustamen­t eclipsades o exposades en comptades ocasions a Europa. La mostra revela, finalment, per què moltes artistes no van buscar aquest reconeixem­ent i recorda que algunes, com Sonia Delaunay, van adoptar una posició no marcada pel gènere, mentre altres, com Judy Chicago, van propugnar un art femení.

Dones de l’abstracció es pot visitar fins al proper 27 de febrer i, juntament amb la mostra, s’han programat diferents activitats paral∙leles.•

L’exposició recorda l’obra de la catalana Aurèlia Muñoz, vinculada a la tècnica amb tèxtils

 ?? MIGU L TOÑA / F ?? Obres de Ruth Asawa i Claire Falkenstei­n, al Guggenheim
MIGU L TOÑA / F Obres de Ruth Asawa i Claire Falkenstei­n, al Guggenheim

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain