La Vanguardia (Català-1ª edició)

Exorcisme poètic

- R I A ALE

‘War Requiem’ de Britten

Intèrprets: Tatiana Pavlovskay­a, Mark Padmore, Matthias Goerne. Cor i Orquestra del Liceu. Dir. Cor: P. Assante. VEUS-Cor Infantil de la Unió (dir: J. Vila)

Direcció musical: Josep Pons

Direcció escènica: Daniel Kramer

Producció: ENO i Kaohsiung Center for the Arts

Lloc i data: Gran Teatre del Liceu (21/1/21)

Impactant representa­ció escènica de l’oratori War Requiem de Benjamin Britten en una nit liceista per recordar. La força de la partitura i les seves evocacions poètiques les va protagonit­zar un trio vocal inspirat, uns cors impecables i una orquestra que va saber trobar la tímbrica i el color gràcies a la meticulosa lectura del mestre Josep Pons.

Víctor García de Gomar, director artístic del Liceu, va sortir a anunciar que les funcions es dedicaran a la memòria de la soprano eslovaca Edita Gruberova, morta per un fatal accident domèstic dilluns passat, fet que va provocar una primera ovació i crits d’“Edita!” en un preàmbul emocional que va anunciar la catarsi musical que és aquest War Requiem.

Austeritat i poesia van ser els senyals d’una producció que accentua el caràcter evocador i pacifista de la música. Britten no va escriure l’obra per ser escenifica­da; tot i això, el treball de Daniel Kramer es mimetitza amb la partitura de manera subjugador­a. Les imatges del fotògraf Wolfgang Tillmans, responsabl­e de l’escenograf­ia i la videocreac­ió, van embolcalla­r l’escena amb subtilesa, contraposa­nt els horrors de la guerra amb imatges d’una natura castigada però també redemptora. El vestuari firmat per Nadir Mazhasr va ser d’una sobrietat impecable sota la teatral il∙luminació de Charles Balfour. La dramatúrgi­a de Luc Joosten més la visió global de Kramer, amb una herència shakesperi­ana d’onírica fantasia visual i de resultat hipnòtic, van emmarcar la partitura en un exorcisme poètic.

Matthias Goerne va interpreta­r la seva part amb suficiènci­a, amb una dicció i expressió acurades, però en què es va notar un cert cansament vocal. Mark Padmore va articular i va projectar amb un timbre incisiu, amb tendència a sons blancs i fixos, però d’una profundita­t interpreta­tiva exemplar. La soprano russa Tatiana Pavlovskay­a, d’emissió noble i serena, va oficiar els seus solos amb transcendè­ncia i implicació dramàtica. Solemnitat i fondària musical en el notori debut de Pablo Assante com a nou director del Cor del Teatre del Liceu. Impecables el Cor Infantil VEUS amb la direcció de Josep Vila. L’orquestra va desplegar la força sonora d’una partitura impression­ant, que contraposa atmosferes suggeridor­es i xarangues, ben treballat pels metalls.

El lirisme colpidor de Britten va triomfar amb aquest crit musical pacifista i universal. Una experiènci­a estètica imperdible i un espai de reflexió artística necessari i revelador. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain