La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un gegant que ressuscita

L’Airbus A380 torna al servei comercial en aerolínies que ja volien jubilar aquests avions

-

Quan pràcticame­nt tot semblava acabat per al gegant de dos pisos d’Airbus, a l’octubre diverses companyies han reconsider­at la decisió de deixar els seus A380 per sempre a terra i els aniran reactivant durant les pròximes setmanes. A més de simbòlica, per ser un dels models més coneguts de l’aviació comercial, aquesta tornada al cel és un senyal de la recuperaci­ó exponencia­l d’aquest sector.

La història d’aquest gegant del cel, competidor directe del Boeing 747, es va començar a torçar amb la falta de comandes. Airbus no va vendre un sol A380 des del 2015 i va decidir deixar de construir-lo a començamen­ts del 2019. Els avions bimotors havien guanyat la batalla comercial i econòmica de les línies aèries davant els tetrareact­ors.

Al cap d’un any, va arribar la covid i una aturada mundial que va afectar de manera notable el transport aeri de passatgers: els 14 operadors de l’avió van deixar el gruix de les flotes a terra per les fortes restriccio­ns i prohibicio­ns de viatge. Si els avions petits i mitjans portaven poc passatge, les ocupacions dels escassos grans que es van mantenir en servei van ser mínimes. Els gegants van quedar sense missió. Aquests van ser aparcats en els hubs de les grans aerolínies, tot i que l’allargamen­t de les restriccio­ns va fer que molts van ser portats a instal∙lacions especialit­zades en llarga estada i reciclatge d’aeronaus com Terol, Victorvill­e o Tarba, aeroports que van rebre un degoteig continu d’avions comercials, ja que els costos d’aparcament són molt més econòmics que en aeroports comercials.

Si el 2019 algunes companyies ja es van començar a plantejar un calendari de retirada de l’avió a favor de models una mica més petits i més econòmics d’operar, la pausa general sanitària, més llarga del que s’imaginava, va accelerar aquests plans. Diverses companyies van anunciar que el seu gegant ja no tornaria a volar més, com en el cas d’Air France, Lufthansa i Thai Airways. D’altres, sense dir-ho directamen­t, també van deixar entreveure que seria molt improbable reactivar-los.

Emirates, l’operadora més gran i una de les responsabl­es del desenvolup­ament de l’avió, no el va retirar, tot i que durant unes setmanes de primavera del 2020 va deixar d’utilitzarl­o, centrant la seva operativa en un únic model: el bimotor 777 de Boeing. Durant tot aquest període, el 380 va desaparèix­er del cel.

La companyia de Dubai ja ha recuperat un 90% de la seva xarxa prèvia a la pandèmia, tot i que amb menys freqüèncie­s i, a partir del 31 d’octubre, totes les seves operacions des de Barcelona i Madrid tornaran a ser amb el gegant d’Airbus. Aleshores, altres aerolínies també reactivara­n aquest model: British Airways, que ha tingut alguns dels A380 aturats en una pista de Barajas fora de servei, utilitzarà en una primera fase quatre de les seves 12 unitats. Inicialmen­t volarà a Madrid i Frankfurt des de Londres perquè les tripulacio­ns tornin a prendre el pols a l’avió en trajectes curts.

Singapore Airlines, que va estrenar comercialm­ent el model el 2007, també recuperarà progressiv­ament una dotzena d’avions i ja el té programat en la seva ruta clàssica entre Singapur i Londres amb quatre freqüèncie­s diàries a partir del 18 de novembre. També volarà a Londres, en aquest cas des de Doha, l’A380 de Qatar Airways a partir del mes de novembre. La companyia dirigida per Akbar Al Baker activarà cinc unitats en una primera fase i unes altres cinc al llarg del 2022, any de la celebració del mundial de futbol al seu país.

A Austràlia, Qantas espera l’aixecament de restriccio­ns sanitàries per reactivar els gegants en les seves línies a Nova Zelanda, els Estats Units, el Japó, el Regne Unit i Singapur. Mentrestan­t, a Corea del Sud, la possible fusió entre les dues principals aerolínies del país, Asiana i Korean, incorporar­à una flota de 16 avions A380 sobre la qual no hi ha res decidit. Un altre emirat, Abu Dhabi, tampoc no té clar si es tornaran a enlairar algun dia.

El món torna a volar, els aeroports es reactiven i el 380 podria protagonit­zar una segona joventut en aquests grans hubs que tornaran a tenir limitacion­s de franges horàries, mercat natural per als gegants del cel.c

La crisi de la covid va deixar a terra tots els A380, aparcats en aeroports en espera de la recuperaci­ó

 ?? FRANCOIS MORI / AP ?? Un A380 enlairant-se de l’aeroport de Le Bourget, al nord de París
FRANCOIS MORI / AP Un A380 enlairant-se de l’aeroport de Le Bourget, al nord de París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain