La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden convida Manchin a la residència de Wilmington per estovar reticèncie­s

-

El president Joe Biden, catòlic devot com pocs, fa pregàries per viatjar a finals d’aquesta setmana a Europa amb alguna cosa substancia­l a la seva cartera, algun èxit que el reforci dins i fora dels Estats Units.

Vol anar al Vaticà, a resar amb el papa Francesc, i a Glasgow, a exercir de capdavante­r contra l’emergència climàtica, amb certa tranquil·litat sobre la seva agenda política.

Sota aquesta premissa, Biden es va reunir diumenge, a la seva residència de Wilmington (Delaware) on va passar el cap de setmana, amb el líder de la majoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, i el congressis­ta rebel Joe Manchin. El senador per Virgínia de l’Oest, de línia conservado­ra dins el Partit Demòcrata, és un dels esculls perquè tiri endavant al Congrés la proposta d’inversions en infraestru­ctures físiques i el que denominen infraestru­ctures humanes.

La reunió, que no estava prevista en el programa de la Casa Blanca, té lloc en un moment crític per a Biden, que vol rubricar ben aviat un acord amb Manchin i amb la senadora díscola Kyrsten Sinema (Arizona) sobre les inversions socials del seu govern.

Els demòcrates no pensaven que aquesta trobada en un ambient més relaxat pugui acabar amb el resultat d’un pacte.

Van considerar que encara queda molta feina per desenvolup­ar, però van remarcar que aquesta iniciativa demostra que les coses s’estan movent en la bona direcció. Els líders de la Cambra de Representa­nts estan disposats a portar a votació, possibleme­nt divendres, la proposta bipartidis­ta de més d’un bilió de dòlars que el Senat ja va aprovar al juliol.

Els progressis­tes de la House retenen aquest projecte i demanen un compromís de Manchin i Sinema a la resta de l’agenda de Biden. Els ajuts havien d’ascendir a més de tres bilions, amb importants inversions en energies renovables.

Els crítics ho veuen excessiu i contrari als interessos d’alguns dels seus finançador­s, defensors de les energies fòssils. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain