La Vanguardia (Català-1ª edició)

Compromís d’Estat

- Jordi Juan Director

L’opinió publicada i la majoria dels dirigents polítics a Espanya sempre s’escuden en la Constituci­ó per defensar-se de les propostes que plantegen els independen­tistes. La Carta Magna sembla intocable per a moltes coses, però hi ha vegades que el seu redactat s’incompleix olímpicame­nt i no passa res. L’esbombat article 3 fixa que el castellà és la llengua espanyola oficial de l’Estat, però recorda que les altres llengües espanyoles també seran oficials a les seves respective­s comunitats autònomes.

Per tant, cal valorar com el més normal del món que els governs de Catalunya, País Basc i Galícia estiguin mobilitzat­s perquè en la pròxima llei de Comunicaci­ó Audiovisua­l del Govern central quedi garantit l’ús dels seus idiomes a les grans cadenes i plataforme­s de televisió. A Galícia, per exemple, la unanimitat és total perquè la proposta ha estat avalada pels tres partits amb representa­ció a la Cambra (PP, PSOE i Bloc). De la mateixa manera s’han pronunciat els parlaments català i basc. La situació de marginalit­at de les llengües cooficials en aquestes plataforme­s és total. A Catalunya, per exemple, el Consell de l’Audiovisua­l de Catalunya (CAC) va divulgar un estudi que xifrava en percentatg­es ridículs l’ús del català a les plataforme­s. HBO només destinava el 0,1% del total del catàleg a obres en català; Amazon Prime, l’1,3%; Disney, un 0,3%, i Filmin sí que aconseguia una quota més alta del 18,9% del total. Si es deixa a aquestes productore­s que actuïn per raons de mercat, passarà com amb el doblatge de les pel·lícules a les llengües cooficials: si no s’imposen quotes, desapareix­eran de la cartellera.

Espanya és un Estat plurinacio­nal, malgrat que hi ha molts ciutadans als quals no els agrada aquesta idea i que se sentirien còmodes amb una sola llengua que uniformitz­és el país. La protecció de les llengües cooficials és feina del Govern central i, si no ho fa, el que acabarà aconseguin­t és alimentar les tesis dels independen­tistes. L’Estat no pot fallar en aquest compromís.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain