La Vanguardia (Català-1ª edició)

Portugal s’aproxima a unes eleccions davant el rebuig dels pressupost­os

Els partits de l’esquerra s’oposen al projecte del socialista António Costa

- LISBOA

El Govern portuguès del primer ministre socialista António Costa podria tenir les hores comptades si es confirma el rebuig dels pressupost­os presentats pel Govern. Costa va convocar ahir a la nit un Consell de Ministres extraordin­ari, després de l’anunci del Partit Comunista (PCP) de no donar suport al projecte de pressupost­os per al 2022, en la votació prevista per demà al Parlament. El rebuig comunista s’afegia al ja anunciat el cap de setmana pel Bloc d’Esquerra (BE), per la qual cosa els socialiste­s han quedat a la corda fluixa. Encara que tot sembla indicar que les negociacio­ns continuara­n fins al mateix moment de la votació, el president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, ja va advertir que, si no hi ha acord dissoldrà l’Assemblea unicameral i convocarà eleccions legislativ­es.

El Partit Socialista (PS) governa Portugal amb 108 diputats, del total de 230 que té la Cambra, per la qual cosa per tirar endavant els pressupost­os necessita l’abstenció dels 10 escons del PCP o dels 19 del BE, ja que els 79 diputats del PSD (centredret­a) votaran en contra amb tota seguretat.

“El país necessita senyals clars per a la solució de problemes com els salaris baixos”, va deixar clar ahir el líder del PCP, Jerónimo de Sousa, que va insistir que hi ha pensionist­es que “cobren 300 o 400 euros mensuals” i va qualificar el problema salarial com “una emergència nacional”. De Sousa no va ser gaire optimista respecte a la possibilit­at d’assolir un acord in extremis amb el Govern. “La qüestió no és si hi haurà o no eleccions, la qüestió no és la crisi política, la qüestió són els problemes de fons de la societat portuguesa”, va afegir el líder comunista.

Per la seva banda, la coordinado­ra nacional del BE, Catarina Martins, ja va deixar clar el cap de setmana que el seu grup votarà contra el projecte de pressupost­os i ahir va recordar que l’Executiu de Costa va rebutjar els nou punts que el seu partit va plantejar al Govern per obtenir el seu suport.

Entre els principals temes de desacord per part del BE figuren el combat a la pobresa, les pensions o l’IVA de l’energia. No obstant això, Martins no va tancar la porta “fins al mateix dia de la votació” a un possible acord d’última hora per aconseguir la seva abstenció.

Perquè els pressupost­os del 2022 no siguin tombats, Costa necessita sumar vuit diputats que no votin en contra, és a dir, aconseguir que una majoria de l’Assemblea voti a favor o s’abstingui. Si als 108 diputats del PS s’hi sumessin vuit abstencion­s, la situació quedaria resolta.

Els tres diputats del partit animalista PAN van anunciar ahir l’abstenció, igual com una diputada no adscrita que va deixar aquesta formació fa uns mesos. Una diputada no adscrita del partit Lliure també s’abstindrà, per la qual cosa la clau estaria en què el PS hi sumés tres diputats més que, obligatòri­ament, haurien de sortir dels escons del PCP o el BE, ja que el PSD ja ha deixat clar el seu rebuig frontal dels pressupost­os. Per la seva part, Els Verds, que tenen dos dipu

El premier convoca Consell de Ministres urgent i el president diu que si no hi ha acord dissoldrà l’Assemblea

tats i tradiciona­lment es presenten a les eleccions en coalició amb els comunistes, també van anunciar aquest dilluns el vot contrari. Davant la negativa dels partits d’esquerres, Costa va intensific­ar en les últimes hores una defensa dels seus pressupost­os, tant a les xarxes socials com a través de diverses compareixe­nces públiques del secretari d’Estat d’Afers Parlamenta­ris, Duarte Cordeiro, i de les ministres de Treball i Sanitat, Ana Mendes i Marta Temido, respectiva­ment.

Cordeiro, un dels homes forts del PS, insisteix en el fet que el Govern ha donat resposta a les peticions del BE en matèria de sanitat, treball o pensions, i que “no havia anat mai tan lluny” en les negociacio­ns. No obstant això, el secretari d’Estat va indicar la disposició de l’Executiu per assolir un acord. “El Govern manifesta la seva disponibil­itat fins aquest dimecres, però no sentim de part dels partits cap tipus d’acostament en cap matèria”, va afirmar Cordeiro. ●

 ?? VIOLETA SANTOS MOURA / REUTERS ?? El primer ministre portuguès, el socialista António Costa, durant la Cimera Social de la UE a Porto, el maig passat
VIOLETA SANTOS MOURA / REUTERS El primer ministre portuguès, el socialista António Costa, durant la Cimera Social de la UE a Porto, el maig passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain