La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ONU condemna el cop i exigeix l’alliberame­nt dels polítics detinguts

-

cipals líders del bàndol marcial.

El temps, a més, es tirava a sobre dels militars. Segons l’acord de transició política establert fa gairebé dos anys, els primers 21 mesos havien de ser liderats per un militar –Burhan era el líder oficial del govern de coalició que ahir va dissoldre–, però s’havia de cedir el lideratge a una figura civil en els últims 18 mesos abans de la celebració d’eleccions el 2023. És a dir, el novembre, Burhan havia de brindar la vara de poder a un civil. La resposta va ser el cop d’Estat d’ahir. Malgrat que l’exèrcit manté intacte el control de la força, al davant té un poble que en els últims anys ha demostrat haver perdut la por. Tot just uns minuts després de l’anunci de Burhan, amb els carrers farcits de vehicles militars i soldats armats, els representa­nts polítics que encara no havien estat detinguts i l’Associació de profession­als sudanesos, una coalició d’activistes que va liderar les protestes contra Al-Baixir, van cridar la gent a defensar la transició democràtic­a.

“Demanem a les masses que surtin al carrer i l’ocupin, que bloquegin tots els carrers amb barricades, que donin suport a una vaga general i no cooperin amb els colpistes i utilitzin la desobedièn­cia civil per fer-los front”, van escriure a la seva pàgina de Facebook.

Així va passar. Des d’una de les barricades de carrer, un dels manifestan­ts, Haitham Mohamed, va resumir ahir a l’Afp el sentir de milers de sudanesos. “Estem a punt per donar les nostres vides per la transició democràtic­a del Sudan”.

Malgrat l’apagada informativ­a a causa del bloqueig d’internet i el senyal de telèfon, les informacio­ns que es filtraven ahir des del Sudan apuntaven que s’havien produït almenys tres morts i un nombre indetermin­at de civils ferits.

La comunitat internacio­nal va sortir en bloc per intentar evitar la destrossa. Volker Perthes, representa­nt especial de la missió de l’ONU per assistir a la transició a Sudan, va qualificar d’“inacceptab­le” el pronunciam­ent militar i va demanar l’“immediat alliberame­nt” dels polítics detinguts. La Lliga Àrab, la Unió Africana i la Unió Europea també van exigir que es tornés al camí del procés de transició i els EUA, el representa­nt dels quals al país s’havia reunit el cap de setmana a Khartum amb els líders de la coalició civicomili­tar, van amenaçar de tallar els ajuts al Sudan, que pateix una crisi econòmica galopant, amb un augment dels preus insostenib­le per a la població.

Encara que cal veure si el cop d’Estat té èxit o acaba en fallida, els esdevenime­nts de les últimes hores confirmen el Sudan com el país amb una inestabili­tat política més apressada de l’Àfrica –17 cops d’Estat des de 1955– i subratllen una deriva preocupant al continent. Després de la profusió de coups d’État en les independèn­cies africanes –des del 1960 a finals dels noranta hi va haver quatre cops a l’any de mitjana, amb un percentatg­e d’èxit del 60%–, el continent havia entrat en un període d’estabilita­t al segle XXI, amb dos cops a l’any i menys d’un terç reeixits. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain