La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els deu ambaixador­s a la diana d’Erdogan acaten la no-ingerència

- s an l. Correspons­al

Twitter és més conegut per encendre polèmiques que per apagar-les. Tot i això, deu ambaixades occidental­s el van incorporar ahir al seu arsenal diplomàtic per desactivar un duel amb el president de Turquia del qual només podia sortir viu un vencedor.

Va disparar primer l’ambaixada dels Estats Units, amb un tuit en què confirmava la seva “adhesió a l’article 41 de la convenció de Viena”. Dit en plata, al compromís dels diplomàtic­s de no-ingerència en els afers interns del país amfitrió.

Tot això, a compte de la furiosa reacció de Recep Tayyyip Erdogan després del comunicat conjunt de deu ambaixador­s, una setmana enrere, sol·licitant l’alliberame­nt del filantrop Osman Kavala.

El missatge dels Estats Units va ser després retuitejat per les legacions de Dinamarca, Finlàndia, Noruega i Suècia, mentre que el Canadà, els Països Baixos i Nova Zelanda van emetre missatges en la mateixa línia. Alemanya i França, una mica endarrerid­es, van acabar unint-se als primers.

Els missatges d’acatament van arribar just al començamen­t de la reunió del Govern turc que havia de prendre una decisió sobre l’expulsió d’aquests deu diplomàtic­s. Erdogan, que dos dies abans instruïa en un míting el seu ministre d’Exteriors que els declarés persona non grata, hauria rebut amb satisfacci­ó el gir diplomàtic, que obre la via perquè el mateix Erdogan surti de l’atzucac en què s’havia ficat.

No en va aquesta mateixa setmana Erdogan es veurà les cares amb els seus homòlegs d’alguns dels països implicats, en la cimera del G-20 i després en la del Clima de l’ONU. Aquests països no haurien tingut més remei que, seguint les regles de la reciprocit­at, expulsar l’ambaixador de Turquia als seus respectius països, portant les relacions entre Ankara i diverses capitals occidental­s al seu punt més baix en molts anys.

Kavala, “el milionari vermell”, fa quatre anys que està detingut sota l’acusació de finançar protestes el 2013 i de col·lusió amb l’intent colpista del 2016.

No obstant això, el pols amb les potències occidental­s posa en una posició incòmoda l’oposició, mentre augmenta el pedigrí nacionalis­ta d’Erdogan de cara a les eleccions presidenci­als del 2023. Encara que cal veure en quin estat

El president turc s’adjudica un triomf amb la demostraci­ó de força, però la lira pateix un sotrac

arribarà l’economia turca a la cita amb les urnes esmentada. La lira s’ha enfonsat durant l’última setmana a mínims històrics i ahir mateix va tocar fons, abans de repuntar.

Aquestes tempestes en un vas d’aigua serveixen en qualsevol cas per desviar l’atenció dels problemes econòmics i de la inflació de més del 20%. Malgrat això, el president turc ha pressionat amb èxit a favor d’una retallada dels tipus d’interès, atesa la por que la locomotora productiva s’aturi.

Les males perspectiv­es sobre Àsia Menor han tornat a dissipar-se com per art d’encantamen­t, aquesta vegada per la intercessi­ó d’un tuit. Un recurs poc ortodox, possible per la simple raó que les amenaces proferides pel president de Turquia mai no van arribar a les vies oficials.

I el mateix Erdogan sap que l’estabilita­t de Turquia depèn dels seus dos agafadors, és a dir, el tractat duaner amb la Unió Europea i la pertinença a l’OTAN. ●

 ?? C        !   N   E "E S ?? Una protesta ahir a Ankara contra Kavala i els ambaixador­s
C ! N E "E S Una protesta ahir a Ankara contra Kavala i els ambaixador­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain