La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quan Catalunya semblava l’Iraq

L’ocupació napoleònic­a va provocar una ferotge resistènci­a militar i cultural

- BarEDl SrrNDMSUDa­R

Fa poc més de dos-cents anys, Catalunya s’assemblava molt a l’Iraq durant l’ocupació dels Estats Units. Hi va haver una ferotge resistènci­a, militar i cultural, a les tropes napoleòniq­ues i a l’intent d’annexió. París no va seduir els catalans amb les idees de la Il·lustració ni els valors revolucion­aris. Dos segles després, també Washington, sota l’influx dels neoconserv­adors, va fracassar en pretendre exportar per la força la democràcia al país del Tigris i l’Eufrates.

Aquesta interessan­t comparació històrica la va plantejar fa pocs dies, a París i en francès, Antoni Gelonch, autor de Napoleó, la Revolució i els catalans (Viena Edicions). Ho va fer en una conferènci­a a la delegació de la Generalita­t a la capital francesa, situada, per cert, a pocs metres de l’avinguda de la Gran Armée, que desemboca en l’Arc de Triomf. Va ser una contribuci­ó molt original entre l’allau d’actes, exposicion­s i llibres sobre el bicentenar­i de la mort de Napoleó.

“Els francesos eren força forts en algunes ciutats i al voltant de les seves casernes, però així que sortien eren fustigats per les tropes irregulars, igual que els passava als nord-americans a l’Iraq, que eren atacats per l’Estat Islàmic i altres milícies”, explica Gelonch. L’escàs control del territori va fer que les subprefect­ures de Talarn i de Vic no fossin ocupades mai pels seus titulars. Els va ser impossible arribar i instal·lar-s’hi amb seguretat.

El 26 de gener del 1812, un decret havia establert la divisió de Catalunya en quatre departamen­ts, segons el model francès: Ter, Segre, Montserrat i Bouches-de-l’Ebre (Boques de l’Ebre), inspirat en les Bouches-du-Rhône (Roine), entorn de Marsella. Les capitals respective­s eren Girona, Puigcerdà, Barcelona i Lleida. Però el decret no va ser publicat mai al Butlletí de Lleis de l’Imperi. Segons Gelonch, probableme­nt Napoleó “no volia enutjar el seu germà”, Josep I Bonaparte, a qui havia col·locat com a rei d’Espanya. L’annexió de Catalunya a França es feia d’esquena a ell. Josep I no en va ser informat.

Durant els dos anys que va durar el projecte d’incorporac­ió catalana a l’imperi francès, fins al 1814, només en el departamen­t del Ter, on hi havia més afrancesat­s, es va arribar a formar una autèntica administra­ció i es van nomenar alcaldes. A la resta, la noblesa i el clergat (882 capellans i bisbes francesos havien fugit a Catalunya i eren antirevolu­cionaris) van encoratjar la revolta. “Va ser una rebel·lió per la terra i per la religió”, apunta Gelonch. També en això es donen similituds amb l’Iraq. Barcelona no va poder consolidar-se, doncs, com la tercera ciutat de l’imperi, per darrere de París i d’Amsterdam. L’oposició als francesos es basava en raons històrique­s i recels seculars que es remuntaven al poc auxili donat pels reis francs als comtats catalans després de la invasió musulmana i altres greuges. També hi havia rancúnia pels abusos comesos per les tropes franceses desplegade­s a Catalunya durant la major part del segle XVII.

Gelonch recorda que tres figures franceses es van interessar per Catalunya com a eina contra la Corona espanyola. El cardenal Richelieu volia restaurar la Marca Hispànica. Robespierr­e, el líder revolucion­ari, va pensar a crear una república coixí per afeblir Espanya, però entre els espies a qui va consultar hi havia divisió d’opinions: “Uns li deien que els catalans eren madurs per a la revolució i d’altres el contrari, que eren més reaccionar­is que els espanyols”. Robespierr­e va desistir i després seria guillotina­t. Finalment, en la seva obsessió per expandir l’imperi, va ser Napoleó qui va intentar la simple annexió.

Gelonch creu que és un “exercici perillós, que no porta a res” respondre a la pregunta d’història-ficció sobre què hauria passat si Catalunya s’hagués incorporat de debò a França. Segons el parer de l’autor, l’experiènci­a de Catalunya Nord després del tractat del Pirineu (1659) “no és gaire estimulant”. “Segurament s’hauria perdut gran part de la llengua i hi hauria hagut una assimilaci­ó –afirma–. El català seria una cosa folklòrica”. Tampoc no està se

Robespierr­e va voler crear una república coixí a Catalunya, però els seus espies el van fer desistir

gur que s’hagués construït una societat més oberta i tolerant. “S’haurien produït convulsion­s”, sosté Gelonch, i recorda que el llegat napoleònic va ser molt negatiu a curt termini per a Espanya, al restablir-se l’absolutism­e amb Ferran VII: “El que genera la invasió napoleònic­a a Espanya és un bumerang perquè s’endarrerei­x qualsevol possibilit­at de canvi cap a un sistema liberal”. ●

 ?? / U HO P/ P / ??
/ U HO P/ P /

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain